ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «αζήτητο» ακροδεξιό στεφάνι στη Ζίτσα προκάλεσε προβλήματα

Εικόνα του άρθρου Το «αζήτητο» ακροδεξιό στεφάνι στη Ζίτσα προκάλεσε προβλήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2016, 00:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρώτα, ήταν τα δύο στεφάνια ακροδεξιών οργανώσεων στο «μνημείο της Αγρότισσας» στη Ζίτσα. Έπειτα, ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Χρυσόστομου Βούζα, ο οποίος εγκάλεσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον αντιδήμαρχο Στέφανο Μιχάλη ότι κατέθεσε αυτός εκ μέρους της ΧΑ και της Ελληνικής Αυγής, στα στεφάνια.  Τι συνέβη όμως;

Την περασμένη Κυριακή 14 Αυγούστου έγινε στο Καλοχώρι η εκδήλωση στο μνημείο της Αγρότισσας. Εκεί, κατά το πρωτόκολλο, κατέθεσαν στεφάνια οι «προβλεπόμενοι» φορείς. Αρμόδια για την τήρηση του πρωτοκόλλου, είναι η υπηρεσία δημοσίων σχέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συγκεντρώνει όλα τα στεφάνια, χωρίς πολιτικό κριτήριο. Κάπως έτσι, η ΧΑ έχει εμφανιστεί να παρίσταται ακόμα και σε… εκδηλώσεις για θηριωδίες των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ήπειρο, δημιουργώντας έτσι ένα πολιτικό (και απαράδεκτο) παράδοξο, ελέω πρωτοκόλλου και μέχρι τελείας εφαρμογής του.

Ο κ. Βούζας και η «Συμμαχία πολιτών» δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται σε αντιπαράθεση με εκπροσώπους της άκρας δεξιάς. Πριν από ένα μήνα περίπου, η παράταξη αποχώρησε από το αλήστου μνήμης δημοτικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες Γεζίντι, όπου δόθηκε ο λόγος σε εκπρόσωπο της ακροδεξιάς περιφερειακής παράταξης.

Πού κολλάει όμως ο αντιδήμαρχος; Ο «Τύπος» αναζήτησε και την εκδοχή της δημοτικής αρχής και ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος μάλλον υποβάθμισε το γεγονός, χαρακτηρίζοντας και την κίνηση για την κατάθεση στεφανιών «αφελή», αλλά και την αντίδραση της αντιπολίτευσης «υπερβολική».

Το… κουφό της υπόθεσης είναι ότι από τη ΧΑ και την παράταξή της στην Περιφέρεια, παρέστησαν μόνο τα… στεφάνια. Σύμφωνα με τον κ. Πλιάκο, τα δύο στεφάνια έμειναν… αζήτητα στο τέλος της εκδήλωσης, ο παπάς ζήτησε να τοποθετηθούν στο μνημείο και αυτό έκανε ο κ. Μιχάλης. Ο αντιδήμαρχος από την πλευρά του, απαντώντας στον κ. Βούζα, πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι η πράξη του ήταν «τυπική» και πως θέλει να πιστεύει ότι «κάτι παρερμηνεύτηκε σε αυτή την κίνηση και δεν την εκμεταλλεύονται κάποιοι πολιτικά επιδεικνύοντας υπέρμετρη ευαισθησία».

Πέραν όμως από την ερμηνεία της «αλληλουχίας ατυχών συμπτώσεων», υπάρχει πάντα το πολιτικότατο ζήτημα: επαρκεί ένα πρωτόκολλο για να καλύψει την παρουσία ενός πολιτικού χώρου που ανάμεσα στις υπόλοιπες «τυπικές δράσεις» του γιορτάζει τα γενέθλια του Χίτλερ και μέλη του βαρύνονται με κατηγορίες για πολιτικές δολοφονίες;  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back