Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυτοκρατορικά φαντάσματα και άλλες ιστορίες

Εικόνα του άρθρου Αυτοκρατορικά φαντάσματα και άλλες ιστορίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2023, 15:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από ένα χρόνο, στις 11 Μαρτίου 2022, οι Ghost, οι ΑΒΒΑ (ή Def Leppard) του μέταλ, κυκλοφόρησαν τον πέμπτο τους δίσκο, το Impera.

Γιατί όμως η στήλη ασχολείται με έναν τόσο πρόσφατο δίσκο; Καταρχάς, γιατί όχι. Κατά δεύτερον, μέχρι το φετινό καλοκαίρι, το «Ένα άλμπουμ τη βδομάδα» θα παρουσιάζει (και) δίσκους συγκροτημάτων που έρχονται φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, για συναυλίες.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Επίσης, το Impera είναι ένας από τους πιο ώριμους μέταλ δίσκους που έχουν υπάρξει από όταν οι Mastodon κυκλοφόρησαν το Leviathan.

Επίσης, είναι μια από τις μελωδικότερες «σκληρές» εκδοχές, μιας περίεργης μπάντας. Γύρω από τον πάπα Τομπάιας Φορτζ και τις πολλές ενσαρκώσεις ως Εμέριτους κ.λπ και τα nameless ghouls που αποτελούν τη μπάντα, υπάρχει μια καλά συντηρημένη και προωθημένη εικόνα μυστικισμού, μυστικοπάθειας, μια καλή δόση σατανίλας και την αίσθηση ότι οι τύποι μπορούν να γράψουν ένα πάρα πολύ καλό κομμάτι. Ή και περισσότερα.

Το ποπ-ροκ στην πραγματικότητα ύφος των Ghost θα ήταν ψιλοαδιάφορο, υπό άλλες συνθήκες. Η θεατρικότητα, τόσο της μπάντας, όσο και των κομματιών της όμως, πηγαίνουν την «υπόθεση Ghost» σε άλλο επίπεδο. Αυτό που διεκδικεί ακροατές-τριες όχι αποκλειστικά από τον «μεταλλικό» μουσικό χώρο αλλά και γενικότερο σεβασμό. Το Impera αντιμετωπίστηκε εξίσου θετικά τόσο από το Metal Hammer, όσο και από το NME, για να γίνει αντιληπτό το πόσο crossover είναι η μπάντα.

Και από μουσική;

Τo Impera είναι γεμάτο καλά κομμάτια. Στη σύνθεση πολλών από αυτά συμμετέχει ενεργά ο Σαλέμ Αλ Φακίρ, ένας σουηδός μουσικός και συνθέτης που έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τη Μαντόνα και τη Lady Gaga.

Το Respite on the Spitalfields όμως είναι μια πιο συνεπής δήλωση του τι θέλει ακριβώς να κάνει στη μουσική ζωή του ο Φορτζ, ενώ στο Griftwood συνεργάζεται και ο Πέτερ Σβένσον των Cardigans. Φυσικά, υπάρχει και το Hunter’s Moon, που οι Ghost έδωσαν στο πιο πρόσφατο Halloween.

Καθότι οι τύποι είναι σταρ και το πόσο σταρ είναι, θα το δούμε από κοντά στις 25 Ιουνίου, στο ΟΑΚΑ, στο AthensRocks



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back