ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αυτό το προϊόν που λέγεται... πολιτισμός

Εικόνα του άρθρου Αυτό το προϊόν που λέγεται... πολιτισμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2017, 18:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα τελευταία χρόνια, τα μνημεία αρχίζουν να συνδέονται με την επιχειρηματικότητα. Ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται πια, σε μεγάλο βαθμό, ως ένα επενδυτικό προϊόν. 

Στην Ήπειρο, η σύνδεση του πολιτισμού με την επιχειρηματικότητα επιδιώκεται μέσω της «πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα» με συνολικό προϋπολογισμό 37,2 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν έχει γίνει σαφές πώς θα λειτουργήσει αυτή η σύνδεση και σε ποιο βαθμό, χωρίς να υπάρξει ο όποιος κίνδυνος υποβάθμισης του πραγματικού χαρακτήρα των μνημείων. 

Το σωματείο «Διάζωμα» πάντως, το οποίο μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου σχεδίασαν την πολιτιστική διαδρομή, έχουν μεγάλες φιλοδοξίες. «Έχουμε το μεγάλο στοίχημα να συνδέσουμε τα μνημεία με το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με όλους τους παραγωγούς, όλους τους επιχειρηματίες της Ηπείρου και όχι μόνο, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, και ενδεχομένως επιχειρηματίες από το εξωτερικό» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, ο οποίος επισκέφθηκε τα Γιάννενα. Ο κ. Μπένος είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και τους αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων και Πρέβεζας, Τατιάνα Καλογιάννη και Στράτο Ιωάννου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, από τη συνάντηση αυτή προέκυψε ένας οδικός χάρτης» για την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο θα υλοποιηθεί κυρίως από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Υπενθυμίζεται ότι άρχισαν ήδη να «τρέχουν» τα έργα που αφορούν την αναστήλωση μνημείων, όπως του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα του φορέα διαχείρισης της πολιτιστικής διαδρομής που πρέπει να δημιουργηθεί με «πυρήνα» την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. Ο κ. Μπένος, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε «φίλο» τον Αλέκο Καχριμάνη και «αδερφό» τον Στράτο Ιωάννου, επιχείρησε να προσδώσει στο όλο εγχείρημα μια παγκόσμια διάσταση. «Αυτό που γίνεται στην Ήπειρο το παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Πέρυσι με είχαν καλέσει από την Αμερική η Παγκόσμια Τράπεζα και δύο κορυφαία πανεπιστήμια για να δουν τι συμβαίνει στην Ήπειρο, όπου υλοποιείται το πιο προηγμένο και το πιο ελκυστικό προϊόν για την διαχείριση των μνημείων σε σχέση με την οικονομία» τόνισε.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Καχριμάνης, αφού ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον κ. Μπένο για την ιδέα του προγράμματος της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα, τον διαβεβαίωσε ότι «όλοι μαζί εμείς που θα εμπλακούμε μέχρι το τελικό κλείσιμο αυτού του προγράμματος, θα κάνουμε τα πάντα ώστε να το δώσουμε στην κοινωνία όπως είναι: πρωτοποριακό». Ο κ. Ιωάννου έκανε δε γνωστή την απόφαση όλων να ξεκινήσουν στα τέλη του 2018 οι πολιτιστικές διαδρομές.

Νωρίτερα, ο κ. Μπένος και οι συνεργάτες του είχαν ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστα Σουέρεφ και αρχαιολόγους.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back