Oikonomou pisoi
ΤΥΠΟΣ TV

Athens Photo World 2020: Oι νικητές

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2020, 16:24
ΤΥΠΟΣ TV


Ο Ιταλός φωτογράφος Φάμπιο Μπουτσιαρέλι για τη δουλειά του «Μαζεύουμε τους νεκρούς από το πρωί μέχρι το βράδυ» και ο Δημήτρης Μιχαλάκης για τις «42 ημέρες», είναι οι φετινοί νικητές των διαγωνισμών για το Διεθνές Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας «Yannis Behrakis» και το Βραβείο Athens Photo World 2020.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα δυο βραβεία απονέμονται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που υποστηρίζει συνολικά τη διοργάνωση του APW. Οι δύο φωτογράφοι θα λάβουν το χρηματικό ποσό των 15.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ο Φάμπιο Μπουτσιαρέλι δήλωσε»: «Το να καταγράφουμε τον κόσμο γύρω μας προσπαθώντας να γράψουμε αυτή την ιστορία και να δημιουργήσουμε εμβληματικές και εμφατικές εικόνες είναι αυτό που έκανε ο Γιάννης σε όλη του την καριέρα. Το να τιμηθώ με ένα βραβείο που φέρει το όνομά του είναι πελώρια τιμή για μένα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα των New York Times. Από τους αρχισυντάκτες μου, Γκάια Τρίπολι και Ντέιβιντ Φουρστ μέχρι τους προγραμματιστές, γραφίστες και δημοσιογράφους που δούλεψαν πάνω σ' αυτό το σημαντικό θέμα. Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλους όσους γνώρισα στο Μπέργκαμο, από γιατρούς μέχρι νοσοκόμες, μέχρι τις οικογένειες ασθενών που μου άνοιξαν τις πόρτες τους και με άφησαν να μπω για να προσπαθήσω να δω αυτόν το δύσκολο και αόρατο εχθρό».

Ο Δημήτρης Μιχαλάκης δήλωσε για τη βράβευσή του: «Μου δίνει μεγάλη χαρά αυτό το βραβείο καθώς αποτελεί επιβράβευση μιας δουλειάς που ξεκίνησα να την κάνω από την προσωπική μου ανάγκη να καταλάβω τι ήταν αυτό που είχε ξεκινήσει να συμβαίνει και πώς επηρέαζε τόσο γρήγορα και τόσο βαθιά τις ζωές όλων μας. Για εμένα το να φωτογραφίσω την κατάσταση που δημιούργησε η Covid-19 τόσο μέσα στα νοσοκομεία όσο και έξω στον άδειο πια δρόμο, ήταν ο ένας τρόπος να κατανοήσω αυτό που συνέβαινε και να επικοινωνήσω με τον κόσμο γύρω μου σε μια περίοδο υποχρεωτικής απομόνωσης […]».

Εκτός από τους δύο μεγάλους νικητές, φιναλίστ του βραβείου «Yannis Behrakis» ήταν οι Τσέρι Ντιέ Νάλιο με τη δουλειά του «Αϊτή, ένα έθνος στα όρια» και η Νάριμαν Ελ Μόφτι με τη δουλειά της «Αποβιβαζόμενοι στην Κόλαση». Φιναλίστ του βραβείου Athens Photo World ήταν οι Αντώνης Πασβάντης με τη δουλειά του «Sombre Caste» και ο Μπάιρον Σμιθ, Aμερικανός φωτογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα με τη δουλειά του «The Backstop».

Το επόμενο Athens Photo World θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 30 Μαΐου 2021 και οι συμμετοχές στους δύο διαγωνισμούς θα ανοίξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Όλες οι φωτογραφίες των φετινών νικητών και των φιναλίστ είναι διαθέσιμες στο https://www.apw.gr/yannis-behrakis-award-2020/ και https://www.apw.gr/apw-award-2020/


Fabio Bucciarelli

Ο Fabio Bucciarelli είναι βραβευμένος φωτογράφος και συγγραφέας, γνωστός για την καταγραφή των συγκρούσεων και των συνεπειών του πολέμου σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Την τελευταία δεκαετία έχει καλύψει εκτενώς τα μεγάλα διεθνή γεγονότα στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Οι φωτογραφίες ντοκουμέντου του Bucciarelli έχουν αναγνωριστεί με τα πιο διάσημα βραβεία του κλάδου, ανάμεσα στα οποία το Χρυσό Μετάλλιο Robert Capa, το World Press Photo, το βραβείο του Φωτογράφου της Χρονιάς POY, το Prix Bayeux για Πολεμικούς Ανταποκριτές, το Days Japan International, μεταξύ άλλων βραβείων και διακρίσεων.

Οι εικόνες του Bucciarelli δημοσιεύονται συχνά σε διεθνή περιοδικά και εφημερίδες και οι φωτογραφίες του εκτίθενται, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε μουσεία και γκαλερί παγκοσμίως και εμφανίζονται σε πολλές συλλογές.


Δημήτρης Μιχαλάκης

Ο Δημήτρης Μιχαλάκης γεννήθηκε το 1977 στην Ελευσίνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Focus School of Photography στην Αθήνα. Από το 2004 είναι τακτικός συνεργάτης στο περιοδικό K, (Καθημερινή της Κυριακής) και στο E (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία). Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις (Spiegel, Die Zeit, Rolling Stones Magazine, Le Monde, Washington Post, International NY Times, Vice). Έχει ταξιδέψει με δημοσιογραφικές αποστολές σε πολλές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Athens Photo World 2020



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back