Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 7-11-2019, 20:41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tην πρώτη παγκόσμια δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες» της Ανιές Σκλάβου και του Στέλιου Τατάκη προβάλλουν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 20:30, στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας».

«Ρωμανιώτες. H ελληνική εβραϊκή κοινότητα που τα χνάρια της χάνονται στο χρόνο. Η γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, η αλληλεπίδρασή τους με τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τις άλλες εβραϊκές κοινότητες. Μία κοινότητα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού μωσαϊκού της πόλης των Ιωαννίνων από την εποχή του Βυζαντίου και που κινδύνευσε με αφανισμό στα σκληρά χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. H ιστορία της μέσα στο χρόνο παράλληλα με αυτήν της πόλης και της Ελλάδας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ταινία κέρδισε πρόσφατα το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης ενώ έχει επιλεγεί να προβληθεί στα Φεστιβάλ Αιγαίου και Χανίων.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας και δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο executive director του Business Unit COSMOTE TV Δημήτρης Μιχαλάκης, ο Ραφαήλ Μωυσής, που πρωτοστάτησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ, και o πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Μάκης Μάτσας.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με ρωμανιώτικους ύμνους και τραγούδια με τον Σάκη Νεγρίν, κιθάρα, επεξεργασία, τη Βίκυ Κυριακίδη, φλάουτο, και τον Μάρκο Μπατίνο, τραγούδι.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα