ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Ασημένιο» στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων

Εικόνα του άρθρου «Ασημένιο» στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2022, 17:40
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στη δεύτερη θέση, ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, παρέμεινε το 2021 η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης έκθεσης της KPMG που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International. 

Σε επίπεδο ΕΕ η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 3,9% το 2021, φτάνοντας τα 35,5 δισ. τσιγάρα (1,3 δισ. περισσότερα παράνομα τσιγάρα συγκριτικά με το 2020), με τη Γαλλία να καταγράφει σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων και να διατηρεί την πρώτη θέση.

Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG συνολικά, το 2021 τα κράτη μέλη της ΕΕ έχασαν έσοδα ύψους 10,4 δισ. ευρώ εξαιτίας του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. 

Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ ανήλθε στο 8,1% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων. Η παράνομη αγορά στην ΕΕ ενισχύθηκε κυρίως από τα παραποιημένα τσιγάρα, η κατανάλωση των οποίων σημείωσε αύξηση 19% το 2021, φτάνοντας τα 12,3 δισ. τσιγάρα.

Σημειώνεται ότι η αύξηση στην αγορά παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην άνοδο κατά 33% που σημείωσε η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων στη Γαλλία. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021, η παράνομη αγορά τσιγάρων στη Γαλλία αντιπροσώπευε το 29,4% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα - το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 στη Γαλλία έφτανε το 13%.

Στην Ελλάδα, παρά τις σημαντικές επιτυχίες κατά των οργανωμένων παράνομων δικτύων που έχουν σημειώσει οι διωκτικές Αρχές και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα, πλήττοντας τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και την οικονομία της χώρας. 

Από την έκθεση προκύπτει, σχετικά με το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα, ότι συνολικά καταναλώθηκαν 3,4 δισ. παράνομα τσιγάρα το 2021. 

Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων ανήλθε στο 23,9% της συνολικής κατανάλωσης ενώ τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία το 2021 αγγίζουν τα 604 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back