πλαισιο πισω tc1
ΕΛΛΑΔΑ

Καναδάς: Ο καπνός από τις φωτιές έφτασε έως το Ιόνιο και την Κρήτη

Εικόνα του άρθρου Καναδάς: Ο καπνός από τις φωτιές έφτασε έως το Ιόνιο και την Κρήτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2023, 23:05
ΕΛΛΑΔΑ

Ο καπνός από τις μεγάλες πυρκαγιές του Καναδά έφτασε έως το Ιόνιο και την Κρήτη, σύμφωνα το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σήμερα το μεσημέρι έγιναν ορατές από εικόνες του αμερικανικού δορυφόρου NOAA-20 των NASA/NOAA ψηλές συγκεντρώσεις καπνού στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα του Ιονίου και της Κρήτης.

Όπως σημειώνει το Meteo, ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που μείωσε την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στο έδαφος σε τμήματα της Δυτικής Κρήτης έως 10%, όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα από τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Κίσσαμο, Χανίων και στην εικόνα από την webcam της παραλίας Φαλάσαρνων, Χανίων.

Τρεις μέρες πριν, σε δημοσίευσή του, το Meteo ανέφερε ότι ο Καναδάς βιώνει τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο στην σύγχρονη ιστορία της χώρας με περισσότερα από 77.000.000 στρέμματα καμένης έκτασης και ενώ βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο μισό της αντιπυρικής περιόδου του 2023.

Τις τελευταίες ημέρες οι δασικές πυρκαγιές στα ανατολικά τμήματα του Καναδά είχαν ιδιαίτερη ένταση και σε συνδυασμό με την ζωνική κυκλοφορία πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό είχαν ως αποτέλεσμα τη γρήγορη μεταφορά πυκνών καπνών στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα πάνω από τη Δυτική Ευρώπη.

Ο καπνός είχε φτάσει ξανά πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά σε μικρότερες συγκεντρώσεις, ενώ κλιματικά καπνός από τις δασικές πυρκαγιές του Βορείου Ημισφαιρίου εντοπίζεται στην ανώτερη τροπόσφαιρα και κατώτερη στρατόσφαιρα κυρίως την περίοδο Αύγουστο-Οκτώβριο.

Πηγή: Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.grΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3