Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρχαίο θέατρο Δωδώνης: τα επόμενα βήματα

Εικόνα του άρθρου Αρχαίο θέατρο Δωδώνης: τα επόμενα βήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2022, 13:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εντός του χρονοδιαγράμματος προχωρά το έργο της αποκατάστασης του αρχαίου θέατρου της Δωδώνης. Αυτή ήταν η εκτίμηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία επισκέφτηκε χτες τον αρχαιολογικό χώρο, έχοντας στο πλευρό της, μεταξύ άλλων, και τον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη.

Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης είναι ένα μεγάλο στοίχημα της επιστημονικής κοινότητας. Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από μια 20ετία. Οι μεγάλες προκλήσεις ήταν η μεγάλη φθορά του θεάτρου και το υλικό: ο λίθος (κι όχι μάρμαρο). Μετά από πολλές μελέτες και με αρκετές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που έκανε λόγο για «τσιμεντοποίηση» του θέατρου λόγω της χρήσης τεχνητού λίθου, όπου δεν υπήρχε άλλη λύση, το έργο της αποκατάστασης ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’00.

Το 2015, έγινε εφικτό, παρότι το αναστηλωτικό έργο ήταν εν εξελίξει, να ανοίξει το θέατρο ξανά για παραστάσεις. Από τότε, κάθε χρόνο, το θέατρο φιλοξενεί το καλοκαίρι παραστάσεις για 1000 περίπου θεατές κάθε φορά.

Μπορεί η χρήση να επανήλθε, αλλά το έργο της αποκατάστασης έχει ακόμα δρόμο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης στην πρώτη ζώνη του θεάτρου, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών στο μεσαίο τμήμα του κοίλου.

Η κα Μενδώνη, κατά τη χτεσινή της τοποθέτηση, έκανε λόγο για ένα «ειδικό μνημείο». Η υπουργός στήριξε απόλυτα τη μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η αποκατάσταση «γίνεται με πολύ σωστό τρόπο. Το νέο υλικό είτε φυσικός είτε τεχνητός λίθος αφομοιώνεται πλήρως από το περιβάλλον. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά του νέου από το παλιό σε επίπεδο αισθητικής. Επιστημονικά δε, τεκμηριώνεται απολύτως το νέο με το παλιό» όπως είπε.

Εξέφρασε δε την απόλυτη ικανοποίησή της για τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται το έργο, θυμίζοντας ότι ενταγμένο με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». 

Η κα Μενδώνη αναφερόμενη στην πρόσφατη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την α’ φάση στο μεσαίο τμήμα, επεσήμανε ότι «ήδη έχουμε συζητήσει και για τη β’ φάση, που θα αντιμετωπιστεί από κοινού με τις αρμόδιες διευθύνσεις, ώστε να υπάρχει απόλυτη ωριμότητα. Θέμα πόρων δεν τίθεται…».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back