ΗΠΕΙΡΟΣ

Artifactory: Ένα ευρωπαϊκό έργο για τη δημόσια ιστορία

Εικόνα του άρθρου Artifactory: Ένα ευρωπαϊκό έργο για τη δημόσια ιστορία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2024, 09:56
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Artifactory» με έδρα την Πρέβεζα ανακοινώνει τη συμμετοχή της στο έργο «Ορατό Παρελθόν» του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Μνήμη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο είναι ένα από τα 34 έργα που εγκρίθηκαν.

Το «Ορατό Παρελθόν» είναι ένα έργο δημόσιας ιστορίας, βασισμένο στην υπόθεση ότι μέσω της σημερινής διάδοσης ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, είναι δυνατόν να καταστεί το παρελθόν ορατό, να κατανοηθούν τα λάθη και οι ομοιότητές με το παρόν, να κατανοηθούν τα τρέχοντα θέματα και να ανακληθεί η σημασία των αξιών της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού.

Πέντε συνολικά ευρωπαϊκοί φορείς εμπλέκονται στο «Ορατό Παρελθόν»: με συντονισμό και επιστημονική καθοδήγηση της Κοινοπραξίας Villa Greppi στην Ιταλία, το δίκτυο περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα –ένα από τα αρχαιότερα στην Ευρώπη- και τη συνεταιριστική εταιρεία Contextos της Πορτογαλίας, την αυστριακή Sapere Aude και την Artifactory.

Η συνεργασία αυτή, απευθυνόμενη τόσο στους πολίτες όσο και στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, διοργανώνει εντός του 2024 τα «Ίχνη Ιστορίας», με τη συμβολή και άλλων φορέων, πρωτοβουλίες για το κοινό που επικεντρώνονται σε τρεις ιστορικές στιγμές, και τα επετειακά τους γεγονότα, που έχουν εντονότατα σηματοδοτήσει την ιστορία της Μεσογειακής Ευρώπης:

-Τη φασιστική περίοδο στην Ιταλία (80ή επέτειος της απελευθέρωσης από το ναζιστικό φασισμό, 25 Απριλίου 2025).

-Το καθεστώς των συνταγματαρχών στην Ελλάδα (50ή επέτειος της πτώσης του καθεστώτος, 24 Ιουλίου 2024),

-Το δικτατορικό καθεστώς που ήταν γνωστό ως Estado Novo, που εδραιώθηκε στην Πορτογαλία από τον Σαλαζάρ (50ή επέτειος της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, 25 Απριλίου 2024).



*Η φωτογραφία είναι από το Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) - Μεταπολίτευση. Η καύση των συμβόλων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back