ΚΟΣΜΟΣ

Άρση ασυλίας για Ε. Καϊλή, Γ. Κύρτσο και μια απόφαση για τον Ντ. Τραμπ

Εικόνα του άρθρου Άρση ασυλίας για Ε. Καϊλή, Γ. Κύρτσο και μια απόφαση για τον Ντ. Τραμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2024, 20:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρα άρσης ασυλιών για πολιτικούς μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή μετά την άρση ασυλίας δύο Ελλήνων ευρωβουλευτών και την απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου των ΗΠΑ για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, ύστερα από αίτημα της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέως η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας της Εύας Καϊλή, για υπόθεση που αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, η ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση «Qatargate» επέβαλε στην Εύα Καϊλή απαγόρευση της επαφής με τον Τύπο, ως προϋπόθεση για την αποφυλάκισή της.

Επίσης το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την άρση της ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου.

Το αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Κύρτσου από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών σε σχέση με ποινική δίωξη, διαβιβάστηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με επιστολή της 27ης Ιουνίου 2023 και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια στις 10 Ιουλίου 2023.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γεωργίου Κύρτσου, σε σχέση με ποινική δίωξη για μη καταβολή συγκεκριμένου ποσού που οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο, υπό την ιδιότητά του ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της εκδοτικής εταιρείας Free Sunday.

Οι άρσεις της ασυλίας του έως τώρα δεν είχαν δικαστικές συνέπειες και προέβλεψε ότι δεν θα έχουν, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Γ. Κύρτσος.


Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει, τελικά, ασυλία από τις κατηγορίες ότι συνωμότησε για να ανατρέψει την εκλογική ήττα του το 2020, αποφάνθηκε την Τρίτη ομοσπονδιακό εφετείο, φέρνοντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ένα βήμα πιο κοντά σε μια πρωτοφανή ποινική δίκη.

Τριμελής επιτροπή του Αμερικανικού Εφετείου της Περιφέρειας της Κολούμπια απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά επειδή οι κατηγορίες αφορούν τις επίσημες αρμοδιότητές του ως προέδρου.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το αξίωμα της Προεδρίας θέτει τους πρώην κατόχους του υπεράνω του νόμου για όλο το επόμενο διάστημα», αποφάσισε ομόφωνα η επιτροπή.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η όποια εκτελεστική ασυλία που μπορεί να προστάτευε τον Τραμπ από ποινικές κατηγορίες όσο υπηρετούσε ως πρόεδρος «δεν τον προστατεύει πλέον από αυτή τη δίωξη».

Η απόφαση, κατά της οποίας ο Τραμπ δεσμεύτηκε να ασκήσει έφεση, αποκρούει την προσπάθειά του να αποφύγει μια δίκη με την κατηγορία ότι υπονόμευσε την αμερικανική δημοκρατία και τη μεταβίβαση της εξουσίας, ακόμη και καθώς εδραιώνει τη θέση του ως επικρατέστερου υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back