ΕΛΛΑΔΑ

Politico: Η Εύα Καϊλή αντιμέτωπη με νέες έρευνες

Εικόνα του άρθρου Politico: Η Εύα Καϊλή αντιμέτωπη με νέες έρευνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2023, 15:32
ΕΛΛΑΔΑ

Έγγραφα που επικαλείται πως είδε το Politico αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με μια ξεχωριστή ποινική έρευνα που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σχετικά με τις φερόμενες ως δόλιες πληρωμές που αφορούν τέσσερις πρώην βοηθούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2014 έως το 2020. 

Η έρευνα εξετάζει την Εύα Καϊλή για τρεις πιθανές δόλιες δραστηριότητες: αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με τον τόπο και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της, αν πήρε μερίδιο από τις αποζημιώσεις τους για «ψεύτικα» επαγγελματικά ταξίδια που διοργάνωσε και αν πήρε επίσης μίζες από μέρος των μισθών τους, σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, που είδε το Politico. 

Μια άλλη Ελληνίδα ευρωβουλευτής, σημειώνει το Politico, η Μαρία Σπυράκη, ήταν επίσης μέρος της ίδιας έρευνας. Οι ερευνητές την κατηγορούν ότι παραπλάνησε το θεσμικό όργανο σχετικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και ότι τους έλεγε να καταθέσουν δαπάνες για ψεύτικα επαγγελματικά ταξίδια. Ωστόσο, τα έγγραφα δεν ισχυρίζονται ότι η Σπυράκη πήρε μίζες από μισθούς ή ψευδείς επιστροφές χρημάτων.

Συνολικά, οι ερευνητές λένε ότι ο Εύα Καϊλή χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ», σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την υπόθεση και επικαλείται το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ πλέον όλα τα ύποπτα πρόσωπα για το Qatargate έχουν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, χωρίς να έχουν σημειωθεί νέες συλλήψεις από τον Φεβρουάριο, οι αρχές στρέφουν τις έρευνες τους στην υπόθεση αυτή. Μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ευρωβουλευτές, στην επιτροπή νομικών υποθέσεων, αναμένεται να συζητήσουν την υπόθεση Καϊλή κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά την Τρίτη.

Η Καϊλή, η οποία μεταφέρθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό νωρίτερα αυτό το μήνα, μάχεται επί του παρόντος το αίτημα του εισαγγελέα να της αφαιρεθεί η ασυλία - ένα προνόμιο που παρέχεται στους νομοθέτες της ΕΕ. Ωστόσο, η εισαγγελία της ΕΕ, η οποία διερευνά την ποινική απάτη που συνδέεται με τα κονδύλια της ΕΕ, υποστήριξε ότι η έρευνά της βρίσκεται σε στέρεο έδαφος.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση για το άρθρο της Politico. Η Καϊλή, μέσω δικηγόρου, δήλωσε ότι υποσχέθηκε να επιστρέψει τα χρήματα που οφείλει και να συμμορφωθεί με τυχόν συστάσεις. 

Η Σπυράκη δήλωσε στο Politico ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με της Καϊλή και επιβεβαίωσε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για λήψη μίζας.

Ο Σπύρος Παππάς, δικηγόρος του Καϊλή, υποστήριξε ότι συνήθως, τέτοιες υποθέσεις απάτης κλείνουν αφού η OLAF ολοκληρώσει την έρευνά της -όπως έκανε με την Καϊλή- με τον εκάστοτε ευρωβουλευτή να επιστρέφει πίσω τα ποσά που η υπηρεσία λέει ότι οφείλει. Διερωτήθηκε επίσης πώς οι υπάλληλοι μπορούν να δικαιολογήσουν την άρση της ασυλίας για ενέργειες που χρονολογούνται από το 2014. 

Πηγή: Politico



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back