ΑΡΠΙ-ΑΡΠΗ: Κατά του υδροηλεκτρικού στο Τρίστενο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2023, 18:02

Η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο και η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα, δηλώνουν αντίθετες με το υδροηλεκτρικό στο Τρίστενο, λέγοντας ότι η μελέτη είναι διάτρητη, και ότι το έργο απειλεί τη βιοποικιλότητα, δεν έχει ιχθυολογική μελέτη και προκρίνει την κατασκευή σταθμού σε δασική έκταση.

Καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή για επιλεκτική ευαισθησία σε αδειοδοτήσεις ΑΠΕ και λέει: «Οι ευαισθησίες τους είναι α λα κάρτ, όταν βάζουν δήθεν κόκκινες γραμμές στο Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια, αλλά όταν χρειαστεί τα φορτώνουν με υδροηλεκτρικά έργα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν κι άλλες αδειοδοτήσεις, η μία πάνω στην άλλη».

Για να καθορίσουμε τη θέση μας σε ότι αφορά το μίγμα καυσίμου και τις  διάφορες μορφές ενέργειας, πρέπει να πάρουμε υπόψη όλες τις  παραμέτρους, όπως:
  • Την άποψη των τοπικών κοινωνιών.
  • Το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και την επίδραση στην υγεία των κατοίκων.
  • Τις επιπτώσεις στη χρήση γης και τις γενικότερες ανάγκες στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
  • Τις  ανάγκες της χώρας και του λαού σε Ηλεκτρική Ενέργεια, σε σχέση με την  ήδη εγκατεστημένη ισχύ, τα διαθέσιμα δίκτυα και τον κορεσμό της κάθε  περιοχής.
  • Την οικονομικότητα της κάθε μορφής, διότι επηρεάζει  άμεσα το γενικότερο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τις δυνατότητες  των λαϊκών στρωμάτων στην πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα ως κοινωνικό  αγαθό απαραίτητο για την επιβίωση.
  • Την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
  • Τη  μορφή της ιδιοκτησίας των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων και τα κίνητρα  του κάθε λεγόμενου επενδυτή. Αν δηλαδή πρόκειται για επένδυση που έχει  σκοπό το κέρδος ή την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Επίσης, οι δύο παρατάξεις αναφέρουν ότι μένει αναπάντητο το «εύστοχο ερώτημα της Τ.Ε. Ζαγορίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ‘Πώς μπορούν να βασιστούν οι καλλιεργητές στις διαβεβαιώσεις πως τα χωράφια τους θα ποτίζονται μέσω της οικολογικής παροχής του φράγματος, όταν η αντίστοιχη παροχή στο Φράγμα Πηγών Αώου δεν λειτούργησε ποτέ από το 1990;’.

Μεταξύ άλλων προτείνουν να σταματήσουν «τώρα και για πάντα» όλες οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις μ.ΑΠΕ (Αιολικών και Φωτοβολταϊκών, καθώς και τα μικρά υδροηλεκτρικά), που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον με εξαίρεση που «θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα Μικρά Υδροηλεκτρικά και Φωτοβολταϊκά των ΤΟΕΒ, αφού διευκρινιστεί και συμβολαιοποιηθεί το καθεστώς λειτουργίας τους».

Προτείνουν ακόμα εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με επιδότηση στην εγκατάσταση και όχι στην τιμή του παραγόμενου ρεύματος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back