Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 15-02-2018, 14:27
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα νέο διαδικτυακό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  με τη «βούλα» του υπουργείου Παιδείας υλοποιεί ο «Αρκτούρος».

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό παιχνίδι, το οποίο μέσα από φωτογραφίες, ήχους άγριων ζώων και φυσικού περιβάλλοντος μεταφέρει νοητά μαθητές και εκπαιδευτικούς στο δάσος του Νυμφαίου, όπου και καλούνται να λύσουν το μυστήριο και να βρουν το αρκουδάκι. 

Το πρόγραμμα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και στοχεύει να διδάξει στους μαθητές τη σημασία της προστασίας όχι μόνο των άγριων ζώων, αλλά και των βιοτόπων τους αναδεικνύοντας πόσο αλληλένδετη και αλληλοεξαρτώμενη είναι η σχέση τους. Απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Θα υλοποιείται σε σχολικές τάξεις από την παιδαγωγική ομάδα του «Αρκτούρου». Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής του προγράμματος στα σχολεία για την αξιοποίησή του από τους εκπαιδευτικούς. 


Πώς παίζεται

Τα παιδιά καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο. Ένα μικρό αρκουδάκι έχει χαθεί και για να βρεθεί θα πρέπει οι μαθητές να παίξουν το παιχνίδι και να λύσουν εφτά γρίφους. Στην πορεία του παιχνιδιού οι πρωταγωνιστές του -που είναι άγρια ζώα ή δέντρα- δίνουν κάποια στοιχεία και τα ενθαρρύνουν για να συνεχίσουν στον επόμενο γρίφο. 

Για τη λύση του μυστηρίου εκτός από τα ζώα και τα δέντρα, οι μαθητές έχουν και τη βοήθεια των... αστεριών, τα οποία υποδεικνύουν το σημείο όπου σε λίγους μήνες θα δημιουργηθεί το ανανεωμένο Καταφύγιο του «Αρκτούρου» και θα φιλοξενεί επιπλέον πρώην αιχμάλωτες και ορφανές αρκούδες. Το νέο αυτό Καταφύγιο θα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που θα είναι προσβάσιμο σε Άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα. 


Το περιεχόμενο του παιχνιδιού

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι σχεδιασμένο σε οnline περιβάλλον και βασίζεται σε φωτογραφίες 360° από το υπό δημιουργία Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του «Αρκτούρου». Περιλαμβάνει γρίφους που καλούνται να λύσουν οι μαθητές, οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα από σκίτσα-γκραβούρες. 

Οι γρίφοι σχετίζονται με τα μαθηματικά, την παρατηρητικότητα και με γλωσσικές δεξιότητες. Περιλαμβάνεται, επίσης,;ένας οδηγός εκπαιδευτικού με πλούσιες πληροφορίες, πηγές και επιπλέον διδακτικές δραστηριότητες για την επέκταση του προγράμματος. 

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του «Αρκτούρου» στο τηλέφωνο 2386041500.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa