Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άρης Μπαρτζώκας: 4,5 χρόνια στη ΔΕΥΑΙ, ένας απολογισμός

Εικόνα του άρθρου Άρης Μπαρτζώκας: 4,5 χρόνια στη ΔΕΥΑΙ, ένας απολογισμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2024, 19:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Άρης Μπαρτζώκας αποχώρησε από την προεδρία της ΔΕΥΑΙ, και, με αφορμή την αποχώρηση αυτή, προχωρά σε έναν απολογισμό της θητείας του, που κράτησε 4,5 χρόνια.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του:

1) Εντός του μήνα ολοκληρώνεται το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, συνολικού κόστους 17.000.000 ευρώ.

2) Υπογράφηκε η σύμβαση για την αναβάθμιση του παλαιού βιολογικού και την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων λυμάτων, κόστους 11.000.000 ευρώ.

3) Υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση παροχομέτρων σε 29 γεωτρήσεις, ύψους 4.000.000 ευρώ.

4) Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή μονάδος ηλιακής ξήρανσης και αξιοποίησης της λυματολάσπης κόστους 10.900.000 ευρώ

5) Εντός του μήνα περίπου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση 11.900 σύγχρονων ψηφιακών υδρομέτρων κόστους 4.800.000 ευρώ.

6) Ολοκληρώθηκε το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης 68 σταθμών τηλεπαρακολούθησης των υποδομών ύδρευσης με σκοπό τη μείωση των διαρροών ύψους 1.700.000 ευρώ.

7) Ολοκληρώνονται σύντομα τα έργα επέκτασης του αποχετευτικού περιμετρικά της πόλης (Καρδαμίτσια, Νέα Ζωή, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Δροσιά, Πεντέλη, Τσιφλικόπουλο κλπ.), με συνολικό μήκος αποχετευτικού δικτύου άνω των 100 χιλιομέτρων, κόστους 10.300.000 ευρώ.

8) Κατασκευάστηκε επίσης το αποχετευτικό στα Κάτω Μάρμαρα, την Ολυμπιάδα καθώς και την Αμφιθέα ύψους 4.100.000 ευρώ.

10) Επεκτείνεται το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων εντός του πολεοδομικού σχεδίου και οριοθετημένων οικισμών με προϋπολογισμό 2.400.000 ευρώ.

11) Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα Interreg SAVEWATER με το οποίο χαρτογραφήθηκαν και αποτυπώθηκαν σε πλατφόρμα GIS 60.000 υδρόμετρα στην πόλη, εγκαταστάθηκαν πιλοτικά 725 ψηφιακά υδρόμετρα στο Κάστρο και αναβαθμίστηκαν 5 σταθμοί ελέγχου διαρροών, με κόστος 500.000 ευρώ.

12) Επιλύθηκαν προβλήματα ύδρευσης στην Αγία Μαρίνα, την Κρανούλα, τον Δρίσκο, τη Μανωλιάσα, τα Κυπαρίσσια, την Περίβλεπτο, τα Μάρμαρα, την περιοχή Σιαράβα, την πλατεία Πάργης κ.ά.

13) Πραγματοποιήθηκε η εξόρυξη 4ης γεώτρησης στους Λογγάδες για την ενίσχυση της παροχής νερού στον Κατσικά.

14) Επεκτάθηκαν τα γραφεία της επιχείρησης και στον 1ο όροφο της Ριζαρείου Πολιτείας με πιο πολλά ταμεία και πρόσβαση ΑμεΑ.

15) Διαφημίστηκε η πλατφόρμας ydata.eu μέσω των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών και του δημοτικού ραδιοφώνου και πάρθηκε απόφαση για οικονομικό κίνητρο για την χρήση της (έκπτωση 1,24 € ανά λογαριασμό). Ως αποτέλεσμα, οι εγγεγραμμένοι καταναλωτές, οι οποίοι λαμβάνουν πλέον τον λογαριασμό τους με e-mail, από 2% το 2019, σήμερα έχουν φθάσει το 23%.

16) Ανατέθηκε η υπηρεσία της καταμέτρησης περιφερειακά της πόλης σε ιδιώτη.

17) Αυξήθηκαν οι δόσεις των διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους οικονομικά αδύνατους από 36 σε 72.

18) Γίνεται πλέον τακτική εξόφληση των οφειλών της ΔΕΥΑΙ προς τον ΣΥΔΛΙ και τη ΔΕΗ. «Η ΔΕΥΑΙ είναι από τις ελάχιστες ΔΕΥΑ της χώρας χωρίς χρέη προς τη ΔΕΗ» αναφέρει.

19) Ανανεώθηκε ο στόλος των αυτοκινήτων της επιχείρησης.

20) Έγινε προμήθεια νέων σύγχρονων εμφακελωτικών μηχανών.

21) Τοποθετήθηκαν 60 νέοι σύγχρονοι πυροσβεστικοί κρουνοί.

22) Κατά την περίοδο του κορωνοϊού: δεν έγινε προσαύξηση ληξιπρόθεσμων λογαριασμών και δεν έγινε καμία διακοπή υδροδότησης και υπήρξε στενή συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για συνεχείς δειγματοληψίες και αναλύσεις ακαθάρτων υδάτων της πόλης.

23) Δημιουργήθηκε νέα σύγχρονη ιστοσελίδα από μηδενική βάση.

24) Έγινε πιστοποίηση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ με ISO (για σχεδιασμό και υλοποίηση χρηματοδοτούμενων έργων, διενέργεια διαγωνισμών, οικονομική διαχείριση έργων, έκδοση λογαριασμών κλπ.).

25) Υπήρχε πάντοτε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση της κοινής γνώμης για κάθε πρόβλημα και κάθε διακοπή υδροδότησης.

«Η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων έχει εισέλθει πλέον σε μια νέα εποχή, την εποχή της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού. Στο νέο Δ.Σ. εύχομαι να επιτύχει στο δύσκολο έργο του προς όφελος της επιχείρησης και της πόλης» καταλήγει στον απολογισμό του


ΣΧΟΛΙΑ
περαστικός
Το νερό ήταν και είναι πανάκριβο. Ίσως το ακριβότερο σε όλη την Ελλάδα... ίθσως και στα Βαλκάνια... και στην ΕΕ... και στον κόσμο όλο. Πώς κινηθήκατε-πώς διοικητεύσατε, επί αυτού του προβλήματος, 4,5 χρόνια; Συγκεκριμένα λόγια... σταράτα...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back