Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 29-11-2019, 22:22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ξεκινά να γιορτάζει ήδη τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ετοιμάζεται λοιπόν για τρεις περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με φορείς των Ιωαννίνων.

Η πρώτη έκθεση είναι έτοιμη, με τις «πόρτες» της να ανοίγουν αύριο 30 Νοεμβρίου. Ο τίτλος της είναι «αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων». 

Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα λατρείας, πολυτελείας και καλλωπισμού, από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, ανώνυμων και επώνυμων αργυροχόων που εκτίθενται στα Μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, «Θησαυροφυλάκιο», Λαογραφικό «Κώστας Φρόντζος», Δημοτικό Μουσείο, Αργυροτεχνίας, Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου, Ιστορικό Μουσείο Νικολάου).

Με διακριτικά αναλόγια επισημαίνονται τα εκθέματα, τεκμήρια της τέχνης και της τεχνικής της αργυροχοΐας ηπειρωτών μαστόρων, και όχι μόνο. 

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, έργα γιαννιώτικων εργαστηρίων, με σύγχρονες εκφάνσεις της αισθητικής των εντόπιων αργυροχρυσοχόων στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας (ΚΕΠΑΒΙ), θα δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει από κοντά τις τεχνικές και τα είδη διακόσμησης της τέχνης της αργυροχοΐας στη Διαδραστική Αίθουσα της Ιστορίας της Τέχνης της Γιαννιώτικης Ασημουργίας. 

Η έκθεση «αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων» θα λειτουργεί έως τις 30 Ιουνίου του 2021.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα