ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Arch of Colours: Εκεί όπου τα παλιά έπιπλα αποκτούν ζωή

Εικόνα του άρθρου Arch of Colours: Εκεί όπου τα παλιά έπιπλα αποκτούν ζωή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2018, 21:33
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στην οδό Ανεξαρτησίας, στην είσοδο της στοάς Λιάμπεη, δύο νέοι άνθρωποι, η Χαρά και ο Γιώργος Καραγιάννης, έχουν μεταμορφώσει εδώ και δύο χρόνια ένα κτίριο της παλιάς αγοράς των Ιωαννίνων σε έναν καλλιτεχνικό χώρο. Εκεί το μόνο που δεν θα σας λείψει, είναι το χρώμα. Αλλά και η έντονη αίσθηση της δημιουργίας και της εμπειρίας που παρέχει η αισθητική στάση απέναντι στα πράγματα.

Το Arch of Colours δεν είναι ένα απλό χρωματοπωλείο. Είναι ένας χώρος όπου το βάψιμο σταματά να αποτελεί αγγαρεία και γίνεται διασκέδαση, δημιουργία, εκτόνωση ακόμα και καλλιτεχνία. Η Χαρά και ο Γιώργος μεταποιούν έπιπλα με τη βοήθεια των αυθεντικών χρωμάτων κιμωλίας (chalk paint) της Annie Sloan. Παλιά έπιπλα, είτε αξίας είτε όχι, που πολλοί από μας τα πετάμε στα σκουπίδια ή που τα κρατάμε στην αποθήκη μας σε αχρηστία με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή θα έχουμε τη διάθεση να ασχοληθούμε μαζί τους. Μια διάθεση βέβαια που σπάνια έρχεται.

Και εδώ ακριβώς έρχεται η σωτήρια παρέμβαση. «Μεταποιούμε έπιπλα για όποιον δεν έχει όρεξη ή χρόνο για να το κάνει» αναφέρει η Χαρά. Η κουβέντα μας μαζί της διακόπτεται αρκετά συχνά από τηλεφωνήματα πελατών που ζητούν μια συμβουλή για κάποιο έπιπλο. «Θέλουμε και επιδιώκουμε να έχουμε μια προσωπική σχέση με όσους έρχονται σε επαφή μαζί μας» μας λέει. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος αφιερώνει τις δυνάμεις του στην αναπαλαίωση μιας πόρτας: «Όταν μεταποιείς ένα έπιπλο, βλέπεις την αλήθειά του».

Και οι δύο οφείλουν την ενασχόλησή τους αυτή στον πατέρα τους. Όπως μας λέει η Χαρά, «ήταν δάσκαλος, αλλά ασχολούνταν με πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, έβρισκε παλιές καρέκλες και τις έφτιαχνε. Γενικά, έπιανε το χέρι του». Όταν δύο αδέλφια ανακάλυψαν το χρώμα κιμωλίας, πατέντα της Annie Sloan από την Αγγλία, το οποίο είναι οικολογικό, βάφει χωρίς τρίψιμο και ανοίγει τον δρόμο για διάφορες τεχνικές παλαίωσης, η απόφαση να ανοίξουν το Arch of Colours ήρθε εύκολα. Μεγάλο ρόλο βέβαια έπαιξε και το γεγονός ότι τους εμπιστεύτηκε η εταιρία της Annie Sloan.

Αυτή τη στιγμή, η Χαρά και ο Γιώργος μεταποιούν έπιπλα και αναλαμβάνουν τις σχετικές δύσκολες αποστολές σε καταστήματα και ξενοδοχεία, ενώ πωλούν και κάποια έπιπλα στα οποία έχουν δώσει μια νέα ζωή. Παράλληλα, μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε όσους θέλουν να μάθουν για τις τεχνικές παλαίωσης επίπλων με τη χρήση του χρώματος κιμωλίας μέσω σεμιναρίων που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. «Δεν είμαστε μπογιατζήδες, είμαστε καλλιτέχνες» μας λέει χαμογελώντας η Χαρά, η οποία είναι το πιο καλλιτεχνικό μέρος του διδύμου αυτού.

Η διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων εκ μέρους τους διαφαίνεται και από τον τόπο που επέλεξαν για να φτιάξουν το Arch of Colours: Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ενός ιστορικού κέντρου που βιώνει τη δική του κρίση. Όπως μας λένε όμως, δεν υπήρχε πιο κατάλληλο σημείο στη πόλη για να ανοίξει κανείς ένα κατάστημα που δίνει ζωή σε παλιά έπιπλα…


ΣΧΟΛΙΑ
Ανδρομάχη Βαλτα Κυρκου
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά, θα ήθελα μάθω αν κάνετε σεμινάρια για βάψιμο με κιμωλία
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back