Μπορεί ο τομέας Ψυχολογίας του ΦΠΨ να είναι ικανοποιημένος με τη διάσπαση της σχολής, αλλά η πλειοψηφία του τμήματος έχει σοβαρές ενστάσεις, τις οποίες επανέλαβε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής και καθηγητής του ΦΠΨ, Γιάννης Πρελορέντζος στην τελευταία σύγκλητο.
«Η Φιλοσοφική Σχολή είναι η μοναδική σχολή του πανεπιστημίου μας, αν δεν απατώμαι, που αποψιλώνεται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τόσο αριθμητικά όσο και αναφορικά με ένα βασικό γνωστικό αντικείμενο, την ψυχολογία» τόνισε ο κ. Πρελορέντζος, συμπληρώνοντας ότι σε άλλα πανεπιστήμια, τα τμήματα Ψυχολογίας είναι στις Φιλοσοφικές.
Αφήνει αιχμές κατά του Υπουργείου Παιδείας και των συντακτών του σχεδίου νόμου λέγοντας ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι επιφυλάξεις μελών της κοσμητείας, ούτε όμως και το «πόρισμα της εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Δεκέμβριο του 2013». Τότε, η αξιολόγηση παρατηρούσε ότι το τμήμα είναι «καλά θεμελιωμένη και ώριμη οντότητα μέσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».
Την πρόταση για τη διάσπαση του τμήματος στήριξε ο πρόεδρός του Χάρης Αθανασιάδης, με το σκεπτικό ότι η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει την κατεύθυνση της Ψυχολογίας. Ο κ. Πρελορένβτζος παρατηρεί πως, παρότι στη σύγκλητο της 10ης Μαΐου έγινε πρόταση για χωρισμό σε Φ.Π. και Ψ όπως στη Θεσσαλονίκη, τελικά, ο τομέας Παιδαγωγικής δεν υπάρχει στην πρόταση.
Άλλα ερωτήματα που έθεσε ο κοσμήτορας, είναι τι θα γίνει με τα μεταπτυχιακά προγράμματα που «τρέχουν» στο τμήμα, τι θα γίνει με τη διδακτική επάρκεια των φοιτητών (απουσία τομέα Παιδαγωγικής), αλλά και με τους καθηγητές του τομέα, τι θα γίνει με τα κενά που θα προκύψουν στο τμήμα Φιλοσοφίας κ.α.
Τέλος, επισημαίνει: «Όσοι φοιτητές του σημερινού τμήματος Φ.Π.Ψ. θα ενταχθούν από τον Σεπτέμβριο του 2019 στα Τμήματα Φιλοσοφίας ή Ψυχολογίας, ως τριτοετείς, και, επομένως, θα λάβουν το πτυχίο τους, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δύο χρόνια αργότερα, θα έχουν παρακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών, για τα δύο πρώτα έτη σπουδών, από τους φοιτητές οι οποίοι θα εισαχθούν, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 στο (μετονομασθέν) τμήμα Φιλοσοφίας ή στο νέο τμήμα Ψυχολογίας».