ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Απολογισμός-«ποταμός» και μια δέσμευση για το στίβο των «Ζωσιμάδων»

Εικόνα του άρθρου Απολογισμός-«ποταμός» και μια δέσμευση για το στίβο των «Ζωσιμάδων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2016, 23:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μεγάλο θετικό και ένα αντίστοιχα σημαντικό είχε η σημερινή σχεδόν τρίωρη (!) εκδήλωση απολογισμού της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, των αθλητικών χώρων της πόλης δηλαδή. Το θετικό, είναι ότι για πρώτη φορά γίνεται δημόσια λογοδοσία και απολογισμός μιας διοίκησης ενός φορέα που μέχρι πρότινος, ήταν σχεδόν ανύπαρκτος και από τους πολίτες θεωρούνταν σχεδόν ταυτόσημος με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Υπό αυτή την έννοια, έχει γίνει αρκετή δουλειά, η οποία παρουσιάστηκε με εξαντλητικό, έως και αχρείαστα λεπτομερή τρόπο από τη διοίκηση, τόσο σε επίπεδο παρεμβάσεων στις υποδομές, όσο και σε διοικητικό-οικονομικό επίπεδο.

Το αρνητικό είναι ότι αυτός ο απολογισμός ταυτίστηκε με την παρουσία του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιου Συναδινού. Προφανώς, η συνεργασία της διοίκησης με τη γενική γραμματεία είναι καλή, αλλά η συγκεκριμένη ταύτιση θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Πολύ κωδικά, μιας και η παρουσίαση ξεπέρασε το δίωρο, οι πιο σημαντικές αναφορές της διοίκησης για τους 15 μήνες ύπαρξής της, ήταν οι εξής:

  • Το νέο ταρτάν στους «Ζωσιμάδες». Υπάρχει η μελέτη, έχουν μπει χρήματα στον κωδικό, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έχει προϋπολογισμό 665.000 ευρώ που το κάνουν το πιο δαπανηρό έργο στα Γιάννενα και γενικώς, στην Ήπειρο. «Θα τρέξουμε για να γίνει η δημοπράτηση μέχρι τον Δεκέμβριο» είπε ο κ. Συναδινός.
  • Τα έργα συντήρησης σε κολυμβητήριο, κλειστό Λιμνοπούλας, Πανηπειρωτικό. Έγινε εκτενέστατη, με φωτογραφικό υλικό παρουσίαση, αισθητικών και δομικών παρεμβάσεων, με κατά περίπτωση, έκκληση στον κ. Συναδινό να συνδράμει η γραμματεία για να επεκταθούν, όπως στην περίπτωση της στέγης του κολυμβητηρίου
  • Το οικονομικό «προτσές» της νέας διοίκησης, με την εμπορική χρήση και τα χορηγικά προγράμματα, τα έσοδα που έχουν προκύψει από αυτά και τους διακανονισμούς με παλιά χρέη, με τις οφειλές του ΠΑΣ, με τις οφειλές στη ΔΕΗ. Σχετικά με αυτές, το ΠΕΑΚΙ περιμένει να μπει σε πρόγραμμα επιχορήγησης για ληξιπρόθεσμα (έχει γίνει ήδη με άλλα γήπεδα), ενώ η ΓΓΑ διαπραγματεύεται κεντρικά διακανονισμό για τους λογαριασμούς ρεύματος. Η ΔΕΥΑΙ εξοφλήθηκε εφάπαξ.
  • Οι αιχμές για τις προηγούμενες διοικήσεις, είτε για το πώς διαχειρίστηκαν χώρους όπως το Πανηπειρωτικό, είτε για τα παραδοτέα στην τρέχουσα διοίκηση. Αιχμές υπήρξαν και για το πώς αντέδρασαν σύλλογοι (βασικά, γονείς οι οποίοι συμμετέχουν σε συλλόγους), καθώς το χρηματικό, είναι πάντα σημείο τριβής μεταξύ συλλόγων και διοικήσεων. Ούτε όμως όλοι οι σύλλογοι είναι ίδιοι, ούτε τα ίδια έσοδα έχουν…

Στον απολογισμό μίλησε όλη η διοίκηση. Ο πρόεδρος Σπύρος Πάικας, ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Τριανταφυλλίδης για το Πανηπειρωτικό, ο γραμματέας Βαγγέλης Παλατζίδης για το κλειστό της Λιμνοπούλας, ο Βλάσης Παπαχρήστος που παρουσίασε το οικονομικό κομμάτι, ο Σπύρος Ντάνης για τους «Ζωσιμάδες», η Χαρά Δούκα και ο Παύλος Κοντογιάννης για το κολυμβητήριο και τον υπόλοιπο χώρο του πρώην ΕΑΝΚΙ.

«Δεν φοβόμαστε την κριτική, αλλά την επιζητούμε» είπε ο κ. Πάικας ξεκινώντας την παρουσίαση και πρόσθεσε ότι «είναι υποχρέωσή μας η λογοδοσία, έστω και αν δεν είναι νομοθετημένη ως υποχρεωτική».

Γήπεδο για ΠΑΣ; «Το συζητάμε».

Ο κ. Συναδινός στην ομιλία του παρουσίασε μερικά στοιχεία, κυρίως συγκριτικά για τις δαπάνες για τους δημόσιους αθλητικούς χώρους και τα σωματεία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε δύο πράγματα: τη μετάβαση από το 2013 στο 2014, χρονιά πώλησης του ΟΠΑΠ, όταν και μειώθηκαν ουσιαστικά τα χρήματα που δόθηκαν για αθλητικούς σκοπούς και τη συγκέντρωση αθλητικών έργων σε περιοχές εκλογής παλιών γενικών γραμματέων. Σχετικά με το γήπεδο και την ενδεχόμενη παραχώρηση κομματιού των εγκαταστάσεων του Πανηπειρωτικού για την κατασκευή έδρας για τον ΠΑΣ, εμφανίστηκε θετικός. «Όταν και αν έρθει μια αξιόπιστη πρόταση, μια μελέτη βιωσιμότητας, συζητάμε την παραχώρηση, όχι το χάρισμα, με όρους διαφάνειας και διατήρησης του κοινωνικού χαρακτήρα των εγκαταστάσεων» είπε και πρόσθεσε ότι έχει γίνει ήδη μια πρώτη, προκαταρτική συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιώργο Χριστοβασίλη, στο υπουργείο. «Λέμε ναι στη συζήτηση», είπε. Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, σχετικά με το αν εγκρίνει το «ενοίκιο» από συλλόγους οι οποίοι χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις, ο κ. Συναδινός πήρε αποστάσεις με προσεκτικό τρόπο, απο ενδεχόμενους εγχώριους χειρισμούς. Είπε ότι «όλοι πρέπει να συμβάλλουν στο βαθμό του δυνατού» και εφόσον εισπράττουν και τα σωματεία από αθλητές, γονείς κ.λπ. Τέλος, χαρακτήρισε τον Πύρρο Δήμα «εμβληματικό αθλητή, αλλά κακό πολιτικό», διευκρινίζοντας ότι η απόσπαση γιαννιώτη γυμναστή στην ομοσπονδία Άρσης Βαρών δεν έγινε, γιατί η ομοσπονδία δεν ακολούθησε τους όρους που έθεσε η γενική γραμματεία.  

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back