Oikonomou pisoi
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Από τους Νεγάδες στη Δράμα

Εικόνα του άρθρου Από τους Νεγάδες στη Δράμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2022, 10:43
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Χριστόδουλος Σαχίνης (ή «Χρήστος» όπως αναφέρεται στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων), καταγόταν από τους Νεγάδες Ζαγορίου.

Κάπου στη δεκαετία του ’60, έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων ένα αίτημα, από τον Αλ. Σαχίνη, να μετονομαστεί κάποιος δρόμος των Ιωαννίνων, προς τιμή του προξενικού υπαλλήλου της Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Αυτή ήταν η ιδιότητα του Χριστόδουλου Σαχίνη, εκ Νεγάδων. Το 1916 ο Σαχίνης συνελήφθη στη Δράμα από τις βουλγαρικές αρχές και τα έγγραφα που έφερε μαζί του, χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για να καταδικαστεί σε θάνατο. Απαγχονίστηκε στις 11 Ιουνίου 1917 στην κεντρική πλατεία της Δράμας και η εκτέλεσή του είναι μια από τις πρώτες αποτυπωμένες στον Τύπο, αρκετά χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Θάρρος», στο φύλλο της 1ης Ιουλίου 1936. Τις τρεις φωτογραφίες τράβηξε ο Φ. Αναγνώστου.

Ο Σαχίνης είχε διοριστεί, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, υπάλληλος στο ελληνικό προξενείο της Αλεξανδρούπολης (Δεδέ Αγατς τότε). Κατά το βομβαρδισμό της, υπό βουλγαρική κυριαρχία πόλης το 1915, το προξενείο μεταφέρθηκε και ο Σαχίνης έμεινε για να εξασφαλίσει το αρχείο και τα έγγραφα της υπηρεσίας. Αυτό το αρχείο έγινε η αιτία για τη σύλληψη και εκτέλεσή του στην Δράμα.

Ο Δήμος Δράμας έδωσε το 1952, το όνομά του σε ένα δρόμο κοντά στην πλατεία Ελευθερίας, όπου εκτελέστηκε. Στα Ιωάννινα, η διαδικασία ήταν πιο σύνθετη. Στις 7 Μαρτίου 1919, δύο χρόνια μετά το θάνατό του, θα πάρει το όνομά του η σημερινή οδός Κονίτσης, που ενώνει τις οδούς Μπιζανίου και Αγίας Μαρίνας. Αργότερα, το 1965, ο δρόμος θα μετονομαστεί σε «Κονίτσης» και το 1969 θα κατατεθεί αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο για εκ νέου ονοματοδοσία, στον δρόμο που ξεκινάει από τη Μελετίου Γεωγράφου και καταλήγει στην Τσακάλωφ.

Πίσω στην Δράμα, υπάρχει ένας οικισμός που ονομάζεται «Σαχίνης» ή «Σαχίνι», στην παλιά κοινότητα Πλατανιάς. Η ονοματοδοσία έγινε το 1928, στο πλαίσιο «ελληνοποίησης» τοπωνυμίων, αντικαθιστώντας το «Προβαλάρ». Σε μια σχετική αναζήτηση της προέλευσης του ονόματος πάντως, η νομαρχία Δράμας, το 1977, απαντούσε ότι δεν είναι δυνατό να εξακριβώσει αν το όνομα δόθηκε προς τιμή του Σαχίνη, καθώς το 1945, οι υποχωρούντες Βούλγαροι έκαψαν το αρχείο της υπηρεσίας.


Πηγές:

«Θάρρος», αρ. φ. 4.072, 1/7/1936

«Το Ζαγόρι μας» τ. 80, 1984


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back