Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Από τον τραπεζικό παράδεισο στην… ελβετική κόλαση

Εικόνα του άρθρου Από τον τραπεζικό παράδεισο στην… ελβετική κόλαση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2016, 21:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κάποτε, οι τράπεζες διαφήμισαν όσο δεν παίρνει τα «δάνεια σε ελβετικό φράγκο». Σήμερα, οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο έχουν σύλλογο, καθότι πληρώνουν πανωτόκια σωρηδόν, ενώ στο πλάι τους έχουν και το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου να τους στηρίζει, μετά το υπόμνημα που κατατέθηκε στη συνεδρίαση από τον περιφερειακό σύμβουλο Βασίλη Γοργόλη. Ο κ. Γοργόλης στο υπόμνημα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες, διαφημίζοντας τις «συνοπτικές διαδικασίες λήψης δανείου» έπειθαν τους καταναλωτές να πάρουν κυρίως στεγαστικά δάνεια, χωρίς όμως να τους προειδοποιούν για τους συναλλαγματικούς κινδύνους, αλλά και να μην εξετάζουν σοβαρά τη δανειοληπτική ικανότητα του πελάτη.

Το περιφερειακό συμβούλιο συμφώνησε να εκδώσει σχετικό ψήφισμα υποστήριξης των δανειοληπτών, ενώ σε δεύτερη φάση, θα εκδώσει και ψήφισμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η ιστορία των δανείων σε ελβετικό φράγκο είναι σχεδόν… αμερικάνικη, στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες «ψάρεψαν» πελάτες μεταξύ 2006 και 2010. Χωρίς να ελέγχουν την δανειοληπτική ικανότητα και με όρους οι οποίοι δεν… χωρούσαν αμφισβήτηση, έστησαν μια σχεδόν παράλογη τραπεζική αγορά, η οποία αμφισβήτησε πρακτικά τη σταθερότητα του ευρώ και δικαιωματικά παίρνει ένα κομμάτι των αιτιών της κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το περασμένο καλοκαίρι, οι ευρωπαϊκές αρχές διαμηνύουν στις κυβερνήσεις να μην νομοθετούν σχετικά με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, φυσικά για να μην πληγεί περισσότερο το τραπεζικό σύστημα από την «αρρώστια» που το ίδιο δημιούργησε. Το κόστος αποπληρωμής του «ξένου» προς το ευρώ νόμισμα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και οι δανειολήπτες είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Το 2010, σε περιπτώσεις τέτοιων δανείων στα Γιάννενα και ενώ οι δανειολήπτες είχαν αποπληρώσει το ένα πέμπτο του ποσού που είχαν λάβει από το 2007, πληροφορήθηκαν από τις τράπεζες ότι… χρωστάνε όλο το ποσό.

Σήμερα, οι δανειολήπτες ζητάνε να αποπληρώνουν το δάνειο με την ισοτιμία που υπήρχε όταν έγινε η συμφωνία, οι τράπεζες να αποδέχονται δόσεις ή αποπληρωμή με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης και όχι την τρέχουσα, καθώς το ευρώ είναι υπό κατάρρευση, και αν καταγγελθεί η σύμβαση, οι τράπεζες να μην προβαίνουν σε μετατροπή του συνόλου της απαίτησης με βάση τη σημερινή ισοτιμία, αλλά με αυτή που ίσχυε όταν έγινε η εκταμίευση του δανείου.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back