Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ακτιβισμό και το Netflix, σε ένα ελληνικό δικαστήριο

Εικόνα του άρθρου Από τον ακτιβισμό και το Netflix, σε ένα ελληνικό δικαστήριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2023, 15:13
ΕΛΛΑΔΑ

Έχετε δει την ταινία «Swimmers» στο Netflix; Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς, τον τελευταίο καιρό στην πλατφόρμα, καθώς και πολύ αξιόλογη. Είναι η ιστορία των αδερφών Μαρντίνι, από τη Συρία, της Σάρας και της Γιούσρα.

Η Σάρα είναι ναυαγοσώστρια, αθλήτρια της κολύμβησης και ακτιβίστρια. Η Γιούσρα (Γιάρα επί το ελληνικότερον), είναι επίσης κολυμβήτρια, με δύο ολυμπιακές συμμετοχές.

Αν δείτε την ταινία, λέει ακριβώς την ιστορία τους: από τον πόλεμο της Συρίας, στην Λέσβο και κατόπιν, στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μόνο που το ελληνικό τμήμα της ιστορίας τους, έχει και «δράκο».

Το 2018 η Σάρα φυλακίστηκε ως «διακινήτρια». Συνελήφθη, μαζί με άλλα μέλη της διασωστικής οργάνωσης ERCI και τελικά, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 5.000 ευρώ, πριν από 5 χρόνια.

Σήμερα, η Μαρντίνι περνάει από δίκη, ως μια από τα 24 άτομα που κατηγορούνται. Η δίκη έχει δεχθεί επικρίσεις και η Human Rights Watch αναφέρει ότι «η υπόθεση για ένα κατηγορητήριο των ελληνικών αρχών, οι οποίες κυνηγούν ανθρώπους επειδή σώζουν ζωές, που οι (ελληνικές) αρχές δεν ήθελαν να σώσουν». Μάλιστα, η πολιτική αγωγή είχε υποβάλλει τη δίκη σε αναρμόδιο δικαστήριο και έτσι, η υπόθεση «τραβάει» μέχρι σήμερα.

Μόλις χτες, ένας ακόμα πρόσφυγας που οι ελληνικές αρχές κατηγόρησαν ως διακινητή και αντιμετώπισε αβίωτες ποινές φυλάκισης, ο Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, τελικά δικαιώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος.

Αμφότερες οι περιπτώσεις δεν προσθέτουν στο υποτιθέμενο «ανθρωπιστικό πρόσωπο» του αρμόδιου υπουργείου και του υπουργού, Νότη Μηταράκη, ούτε στην αγωνιώδη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι οι ελληνικές αρχές δεν φέρονται σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους, ως «οιονεί κίνδυνο».

Ειδικά η περίπτωση της Μαρντίνι, που «παίζει και στο Netflix», κάτι που στην Ελλάδα θεωρείται αντίστοιχο ενός βραβείου Νόμπελ, δεν βοηθάει και πολύ…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back