ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Aπό τομάτα μέχρι bio smoothies

Εικόνα του άρθρου Aπό τομάτα μέχρι bio smoothies
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2022, 12:51
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Έναν χρόνο πριν το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υπέγραψε την ένταξη επτά επιχειρησιακών σχεδίων, συνολικής δημόσιας δαπάνης 970.000 ευρώ, για την πιλοτική εφαρμογή ερευνητικών αποτελεσμάτων που στοχεύουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και βιωσιμότητας της γεωργίας.

Συγκεκριμένα, τα επτά επιχειρησιακά σχέδια εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου. Κατατέθηκαν δε από επτά, αντίστοιχα, σχήματα συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών φορέων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων-συνεταιρισμών-ομάδων παραγωγών, επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων και εξειδικευμένων συμβούλων.   

Τα εγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια είναι:

-Ελληνική Τομάτα

Συμμετοχική αξιολόγηση των νεοδομημένων ελληνικών υβριδίων τομάτας σε δυο συστήματα καλλιέργειας ως προς τα χαρακτηριστικά του παραγωγικού δυναμικού, της ποιότητας καρπού και της διατροφικής τους αξίας στην Περιφέρεια Ηπείρου, με προϋπολογισμό 42.645 ευρώ.

Συντονιστής φορέας η Σχολή Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

-Treats

Χρήση καινοτόμων μεθόδων για την ανίχνευση μοναδικών χαρακτηριστικών νωπού γίδινου και πρόβειου γάλακτος και παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ της Ηπείρου, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητά τους, με προϋπολογισμό 143.000 ευρώ.

Συντονιστής φορέας η Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

-Mastitis fight

Καινοτόμες προσεγγίσεις για τον βιοέλεγχο της μαστίτιδας στα αιγοπρόβατα γαλακτοπαραγωγής βιολογικής κτηνοτροφίας: Νέα όπλα για την καταπολέμηση παλαιών εχθρών και τη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας του νωπού γάλακτος, με προϋπολογισμό 145.000 ευρώ.

Συντονιστής φορέας ο ΕΛΓΟ Δήμητρα

-Ψηφιακή διαχείριση βοοειδών

Χωρικές ψηφιακές τεχνολογίες για την αποτελεσματικότερη βόσκηση με στόχο τη βελτίωση παραγωγής βοοειδών κρεοπαραγωγής, με προϋπολογισμό 132.034 ευρώ.

Συντονιστής φορέας ο Γαρδικιώτης Μενέλαος. Σημαντική συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

-Bio Smoothies Ηπείρου

Βελτιστοποίηση ιδιοτήτων συνδυασμών φρούτων βιολογικής καλλιέργειας ως προς την ενεργειακή αξία και τα διαθρεπτικά χαρακτηριστικά, με τη χρήση μεθόδου ταχείας κατάψυξης, με προϋπολογισμό 124.021 ευρώ

Συντονιστής φορέας: Euromind A.E. Σημαντική συμμετοχή της Σχολής Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

-HQoliveoil

Ολοκληρωμένη διαχείριση παθογόνων ελαιοκάρπου για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής προστιθέμενης αξίας, με προϋπολογισμό 144.642 ευρώ.

Συντονιστής φορέας: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σημαντική συμμετοχή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

-Innovapoultry

Βελτίωση της διατροφής, της υγείας και παραγωγικότητας των ζώων και της ποιότητας του κρέατος μέσω της χρήσης φυσικών αντιοξειδωτικών-αντιμικροβιακών πολυφαινολών στη διατροφή των ζώων, με προϋπολογισμό 138.837 ευρώ.

Συντονιστής φορέας: Ίδρυμα για την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας. Σημαντικές οι συμμετοχές του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Πίνδος» και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back