Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τις συνεδριάσεις της οθόνης στις διά ζώσης…

Εικόνα του άρθρου Από τις συνεδριάσεις της οθόνης στις διά ζώσης…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2021, 16:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας χρόνος έχει περάσει περίπου από τότε που τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης άρχισαν να συνδιαλέγονται και να αποφασίζουν για την τύχη του τόπου τους μέσω μιας οθόνης.

Μια κάθε άλλο παρά εύκολη ιστορία, με αυτοδιοικητικές παρατάξεις να κάνουν λόγο για υποβάθμιση της λειτουργίας του σώματος και με διάφορα παρατράγουδα να μη λείπουν. Τηλεδιασκέψεις με παρουσίες συμβούλων διά τηλεφώνου, «άφαντοι» σύμβουλοι μετά από κάποια ώρα, προβληματικές τοποθετήσεις λόγω διακοπής σύνδεσης, μια «σπιτική» ή και «καφενειακή» -ενίοτε- αίσθηση που δεν συμβάδιζε με τη δημόσια παρουσία και τον δημόσιο λόγο των αιρετών, κατά λάθος ανοιχτά μικρόφωνα, live «πηγαδάκια» προ της επίσημης έναρξης μιας συνεδρίασης με διάφορα κουτσομπολιά, στιλιστικά ατοπήματα κ.λπ. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που όλα αυτά δεν καταγράφηκαν, γιατί απλούστατα οι τηλεδιασκέψεις δεν έγιναν δημόσια, παρότι έπρεπε.

Τους τελευταίους μήνες, και με αφορμή την άρση των περιορισμών σε σημαντικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής (εστίαση, μετακίνηση, πληρότητα πλοίων κ.λπ.), αρκετές παρατάξεις ζητούσαν να γίνονται με φυσική παρουσία οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων. Οι διοικούντες επικαλούνταν τη μη πρόβλεψη για κάτι τέτοιο από κάποιο ΦΕΚ.

Μέσα στον Αύγουστο, βγήκαν και τα σχετικά ΦΕΚ, όπως και οι σχετικές εγκύκλιοι, που ανοίγουν τον δρόμο για τις διά ζώσης συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων. Στην τελευταία κορωνο-εγκύκλιο αναφέρεται ότι «στις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων με φυσική παρουσία χωρίς τον περιορισμό ατόμων του προηγούμενου σημείου (σ.σ. συμμετοχή έως επτά ατόμων) αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο σύμφωνα 3 του άρθρου 10 τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων [απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων, αναλογία του ενός (1) ατόμου ανά πέντε (5) τ.μ., χρήση μάσκας και αντισηπτικού]».

Με βάση, δηλαδή, τα της εγκυκλίου, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα μπορούν να συνεδριάζουν διά ζώσης με τη συμμετοχή πλήρως εμβολιασμένων ατόμων ή νοσησάντων το τελευταίο εξάμηνο. Όσοι αιρετοί είναι ανεμβολίαστοι, εκτιμάται ότι θα μπορούν να συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη -μένει να αποσαφηνιστεί κι αυτό το ζήτημα.

Ωστόσο, οι συνεδριάσεις δεν θα γίνονται στους καθιερωμένους χώρους των οργάνων. Κι αυτό επειδή η τήρηση των υγειονομικών μέτρων απαιτεί μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, ο Δήμος Ιωαννιτών εξετάζει την περίπτωση να αποτελέσει η αίθουσα του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» τον χώρο διεξαγωγής των διά ζώσης πια συνεδριάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back