ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανεμβολίαστοι-συνεδριάσεις, σημειώσατε… 1

Εικόνα του άρθρου Ανεμβολίαστοι-συνεδριάσεις, σημειώσατε… 1
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2021, 23:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια αναπόφευκτη αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 21/9 ήταν αυτή των δια ζώσης συνεδριάσεων, στις οποίες επιστρέφουν τα αυτοδιοικητικά όργανα στην Ελλάδα, σταδιακά.

Παρότι αρχικά διαφαινόταν ότι η συνεδρίαση θα επιστρέψει σε αίθουσα, τελικά έγινε και αυτή διαδικτυακά.

Το θέμα έθιξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ του απάντησε, με το συνηθισμένο αντεπιχείρημα «άρνησης δημοκρατικής πλειοδοσίας». Ο κ. Μπέγκας είπε ότι «είναι η τελευταία φορά που τα μέλη της συμμετέχουν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία δεν πραγματοποιείται δια ζώσης».

Ο κ. Ελισάφ μέσα σε μια σύντομη τοποθέτηση πρόλαβε να πει ότι ουσιαστικά η δια ζώσης και η διαδικτυακή συνεδρίαση των οργάνων είναι το ίδιο, αφού έτσι τις ορίζει ο νόμος, καθώς και ότι ο ίδιος προτιμάει τη δια ζώσης, αλλά ότι θα ήταν κακό μήνυμα αν συνέβαινε κάτι «πανδημικό» στο δημοτικό συμβούλιο κ.λπ.

Ενώ ο δήμαρχος λοιπόν έλεγε πόσο φυσιολογικές είναι οι εξ αποστάσεως συνεδριάσεις, μόνο και μόνο για να αντιπαρατεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, από τα ανοιχτά μικρόφωνα μαθαίναμε… τι συμβαίνει στην καθημερινότητα μελών του δημοτικού συμβουλίου, που μιλούσαν για διάφορα ζητήματα και έβγαιναν «στον αέρα». Πολλές φορές ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου κάλεσε τα μέλη του σώματος να μην «ακυρώνουν» την επιλογή του να είναι ανοιχτά τα μικρόφωνα, καθώς και να… συμφιλιωθούν με την τεχνολογία.

Προφανώς, οι υγειονομικές συνθήκες και η ασφάλεια είναι αυτές που πρέπει να ορίζουν τον τρόπο συνεδρίασης. Ωστόσο, η αντιπαράθεση τέτοιου τύπου βάζει σε δεύτερο πλάνο τις πραγματικές αναγκαιότητες, υγειονομικές, δημοκρατικές κ.ο.κ. έναντι ενός ευκαιριακού συνδικαλισμού.

Πιο συγκεκριμένη και επεξηγηματική ήταν η τοποθέτηση του κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν είναι όλοι δημοτικοί σύμβουλοι εμβολιασμένοι, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στους ανθρώπους των ΜΜΕ, ότι «δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι». Είπε επίσης ότι μέλος το προεδρείου δεν είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αρνήθηκε ότι υπήρξε κάποια μεθόδευση και πρόσθεσε ότι δεν δέχεται «καμία αμφισβήτηση της δημοκρατικής μου ευαισθησίας», συμπληρώνοντας ότι «η τηλεδιάσκεψη δεν στερεί, ούτε μειώνει τον διάλογο». 

Είπε επίσης ότι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις και ότι «διαμορφώθηκε μια πλειοψηφία που έλεγε να πάμε σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη». Τέλος, είπε και αυτός ότι επιθυμεί να γίνουν ξανά δια ζώσης συνεδριάσεις.

Τόσο ο κ. Μπέγκας όσο και ο κ. Νάτσης (Πολίτες για την Ανατροπή), αναφέρθηκαν στην προ ημερών διαβεβαίωσε του κ. Παπαγεωργίου ότι η συνεδρίαση θα γίνει δια ζώσης και για όσους-ες ήθελαν να πάρουν μέρος εξ αποστάσεως, διαδικτυακά. «Αν εμείς επιλέγουμε να περικόψουμε το 1/100 των δραστηριοτήτων που είναι το δημοτικό συμβούλιο, για να αποφύγουμε την αρνητική εικόνα, τι γίνεται με τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας; Είναι επίσης αντίθετο και στη λογική που βάζει η κυβέρνηση ότι δεν θα κλείσει τίποτα κ.λπ.», τόνισε.  Ο σύμβουλος της παράταξης κ. Παπαχρήστος αργότερα, τόνισε ότι υπάρχει «ενδιάμεση» λύση, δια ζώσης και εξ αποστάσεως, αλλά επίτηδες δεν επιλέγεται από τη δημοτική αρχή.

Η κα Καλογιάννη (Ιωάννινα_2023) είπε ότι προέκυψε ζήτημα υγειονομικής ασφάλειας και όπως είπε «αν αυξάνονται τα επίπεδα ατόμων που νοσούν, προτιμούμε την τηλεδιάσκεψη», ζητώντας να γίνει με αυτό τον τρόπο η συνεδρίαση.

Ο κ. Γκόντας (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία) στάθηκε και αυτός στα μέλη του σώματος που δεν έχουν εμβολιαστεί, για να στηρίξει την απόφαση να μη γίνει δια ζώσης συνεδρίαση.

Ο κ. Πατσούρας τέλος (Αριστερή Παρέμβαση), τάχθηκε υπέρ των δια ζώσης συνεδριάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back