ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Από την Κύπρο στην Αθήνα και μετά, στο αλβανικό μέτωπο

Εικόνα του άρθρου Από την Κύπρο στην Αθήνα και μετά, στο αλβανικό μέτωπο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2018, 11:19
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στο «σύνορο» σχεδόν του ιστορικού κέντρου της πόλης, παράλληλα προς την κατεύθυνση του παραλιμνίου μετώπου, ο δρόμος έχει πάρει το όνομά της από έναν Κύπριο, που έγινε υφυπουργός Παιδείας του ελληνικού κράτους.

Ο Λουκής Χατζηγιαννακού γεννήθηκε το 1908 στη Μόρφου και σε ηλικία 22 ετών, έφτασε στην Αθήνα, ήδη ως «Ακρίτας». Έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής το 1935 με το «Νέος με καλές συστάσεις» και 1936 με το μυθιστόρημα «Ο Κάμπος», μια βιογραφική σε σημαντικό βαθμό αποτύπωση της παιδικής ηλικίας του στην κυπριακή επαρχία. Ο «Κάμπος» είναι αυτός που θα τον καταχωρήσει στους λογοτέχνες της «γενιάς του ‘30».

Ο Ακρίτας πολέμησε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, στην Κλεισούρα. Από εκεί, έστελνε πολεμικές ανταποκρίσεις στην «Εστία» και το 1947, συγκέντρωσε τις εμπειρίες του στους «Αρματωμένους», ένα από τα πιο περιγραφικά ελληνικά έργα για τον πόλεμο του '40.

Μετά τον πόλεμο, ο Ακρίτας ακολούθησε πολιτική καριέρα. Διετέλεσε υφυπουργός Τύπου στην πρώτη μεταπολεμική κυβέρνηση Παπανδρέου και το 1951 εκλέχτηκε βουλευτής με την ΕΠΕΚ, στην Αθήνα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Ο Ακρίτας, άνθρωπος του δημοκρατικού Κέντρου, πήρε αποστάσεις από το κόμμα του, όταν το στρατοδικείο καταδίκασε το Νίκο Μπελογιάννη σε θάνατο. Δημοσιοποίησε τη διαφωνία του, μαζί με τους βουλευτές Νίκο Ασκούτση και Γιάννη Μογγογιάννη.

Σε μια υπόμνηση της ιστορίας, η οδός Λουκή Ακρίτα συναντιέται με την οδό Μπελογιάννη, ακριβώς στο φράχτη του 2ου Λυκείου…

Για μια δεκαετία ασχολήθηκε πολύ ενεργά με το Κυπριακό, ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ αλλά και του Συμβουλίου της Κυπριακής Εθναρχίας στην Αθήνα, από όπου, ύστερα από την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης–Λονδίνου.

Το 1963 εκλέχτηκε ξανά βουλευτής με την Ένωση Κέντρου. Το 1964, ο Λουκής Ακρίτας έβαλε την υπογραφή του ως υφυπουργός Παιδείας σε μια από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 1965. Με τη Σίλβα Ακρίτα, μετέπειτα βουλευτή και υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, απέκτησε μια κόρη, τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Έλενα Ακρίτα.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back