ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Από την «απόλυτη καταστροφή» στην «ποδηλατική επανάσταση»

Εικόνα του άρθρου Από την «απόλυτη καταστροφή» στην «ποδηλατική επανάσταση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/05/2022, 19:40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Ολοκληρώθηκε στα Γιάννενα ο διεθνής ποδηλατικός γύρος Ελλάδας που κατέληξε στην Παμβώτιδα.

Ο αγώνας κατέληξε με θετικό πρόσημο, χωρίς όμως να λείπουν προβλήματα, παρά τους πανηγυρικούς που εξέπεμψε από τα Γιάννενα ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Ο κ. Αυγενάκης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δήλωσε ότι «κάναμε μια ποδηλατική επανάσταση», συνεπικουρούμενος από βουλευτές της ΝΔ και τοπικές αρχές, με αναφορά στο κυβερνών κόμμα κατά κύριο λόγο. Επίσης, οι διοργανωτές στο δελτίο που ανακοινώνει το τέλος του αγώνα, έστειλαν φωτογραφικό υλικό με υφυπουργό, αλλά χωρίς... ποδήλατα ή αγώνα (κεντρική φωτό).

Ωστόσο, δεν έλειψαν περιστατικά που μάλλον… δεν διαφήμισαν ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπως μετ’ επιτάσεως ανέφεραν διοργανωτές και συνεπικουρούντες, καθώς προβλήθηκαν όντως παγκόσμια, από μέσα όπως το Eurosport. Ο Άαρον Γκέιτ για παράδειγμα, ο Νεοζηλανδός που ήταν 1ος μετά το 4ο ετάπ «χάθηκε» σε διάβαση κατά τη διάρκεια του αγώνα, περνώντας ανάμεσα από πεζούς. Το Eurosport παίζει τη σχετική είδηση με τον τίτλο «απόλυτη καταστροφή». 

Δείτε το σχετικό βίντεο, εδώ

Το ετάπ των Ιωαννίνων ευτυχώς δεν είχε αντίστοιχου μεγέθους παρατράγουδα και νικητής, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ήταν ο Δανός Έμιλ Τούνταλ. 

Ο Γκέιτ της Bolton Equities Blackspoke τελικά διατήρησε το προβάδισμα που  απέκτησε από το 1ο ετάπ και κατέκτησε την πρώτη θέση στη γενική  κατάταξη. Για το πέμπτο και τελευταίο ετάπ του αγώνα, οι αθλητές ξεκίνησαν από την Καλαμπάκα και διένυσαν μία πολύ απαιτητική διαδρομή 154,5 χιλιομέτρων, που περιλάμβανε το πέρασμα από τη «θρυλική» Κατάρα, μέσα σε  πυκνή ομίχλη.

Τη γραμμή του τερματισμού πέρασε πρώτος ο Δανός Εμίλ Τούνταλ της Bhs  Borrnholm, με τον Γκέιτ όμως να διατηρεί τη διαφορά ασφαλείας που είχε  και να αναδεικνύεται νικητής.

Τα δύσκολα σπριντ ανάβασης του τελευταίου ετάπ έφεραν αλλαγή στη  σχετική κατάταξη, όπου την πρώτη θέση εξασφάλισε ο Νορβηγός Εμπρετ  Σβέσταντ της Team Coop.

Ο Δανός Νιλς Λάου Μπρόγκε της BHS - PL Belton Bornholm κράτησε την  πρωτιά στους πόντους, ενώ στην κατηγορία U23 νικητής αναδείχθηκε ο  Ισπανός Γιον Μπαρεντσέα της Caja Rural.

Όλα τα επίσημα αποτελέσματα του αγώνα βρίσκονται εδώ.

Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε «προσωπικός φίλος» του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και τόνισε ότι «επιχειρούμε μία ποδηλατική επανάσταση! Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα σε δέκτες 150 χωρών και των 5 Ηπείρων. Αυτή η προβολή πολλαπλασιάζεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιογράφοι, αθλητές, ΜΜΕ, απλοί πολίτες αναπαράγουν τις ζωντανές Live streaming μεταδόσεις, καθώς και τις υπέροχες εικόνες από τα τοπία της χώρας μας».

Είπε επίσης, επί λέξει: «Χαίρομαι που είναι εδώ και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, προσωπικός μου φίλος, Αλέκος Καρχιμάνης (sic) που αμέσως ανταποκρίθηκε στα όσα έπρεπε να γίνουν σε κάθε επίπεδο, με αποκορύφωμα να ενεργήσει τάχιστα, ώστε να αποκατασταθεί ο ιστορικός δρόμος της Κατάρας».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και βουλευτής Ιωαννίνων (που δεν έχουν τρένο, δυστυχώς…) παρομοίασε τον ποδηλατικό γύρο με τρένο, με πολλά βαγόνια: «Κάθε βαγόνι και ένας υπέροχος σταθμός, ένα βαγόνι που υπηρετεί το ποδήλατο ως άθλημα, το άλλο βαγόνι το «τουριστικό», καθώς οι περιοχές που περνάει το πελοτόν προβάλλονται και δέχονται επισκέπτες από όλον τον κόσμο και ένα βαγόνι για το «περιβάλλον» που εμείς στο Υπουργείο έχουμε επενδύσει για να αφήσει το οικολογικό του αποτύπωμα».  

Τέλος, σύμφωνα με το δελτίο της διοργάνωσης, ο κ. Αυγενάκης πριν από τον τερματισμό «συμμετείχε στις παράλληλες δράσεις κάνοντας ποδήλατο γύρω από την πόλη των Ιωαννίνων μαζί με τον Γιώργο Αμυρά, τον Αλέκο Καχριμάνη, και τους Βουλευτές Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφαλά (sic) - Σταύρο Καλογιάννη, τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, Δήμαρχο Ζαγορίου, Γιώργο Σουκουβέλο και τον Πρόεδρο του ΠΕΑΚΙ, Παντελή Κολόκα».

 Παραθέτει και σχετική φωτογραφία:

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back