Εννιά μήνες έχουν περάσει από τότε που το πάρκο Πυρσινέλλα -ή αλλιώς το Γιαννιώτικο Σαλόνι- πέρασε από... δίκη και μέχρι σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει εκδοθεί. Θα περίμενε κανείς ότι, λόγω και της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων και του λιγότερου φόρτου εργασίας των δικαστηρίων, η όλη διαδικασία θα προχωρούσε πιο γρήγορα. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, με τον δήμο Ιωαννιτών να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και να ελπίζει σε μια εξωδικαστική λύση, και συγκεκριμένα πολιτική. Την ίδια ώρα, βέβαια, η πόλη συνεχίζει να στερείται ενός πάρκου με το οποίο έχει ταυτιστεί αλλά δεν μπορεί να το χαρεί. Το πάρκο Πυρσινέλλα βιώνει μια εγκατάλειψη που σίγουρα δεν την αξίζει.
Κι όλα αυτά λόγω της δικαστικής διαμάχης μεταξύ δήμου Ιωαννιτών και Ελληνικού Δημοσίου. Ο καθένας από τους δύο φορείς διεκδικεί την κυριότητα του πάρκου. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι εμφανές: και οι δύο φορείς κατά κάποιο τρόπο είναι δημόσιοι..
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε ότι, κατά την κατάρτιση του κτηματολογίου, τα δεκάδες στρέμματα του πάρκου Πυρσινέλλα πέρασαν στην κυριότητα του Δημοσίου και όχι του Δήμου, στον οποίο ανήκε το πάρκο μέσω του κληροδοτήματος Πυρσινέλλα.
Η πρώην δημοτική αρχή του Φίλιππα Φίλιου είχε αποδώσει από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες στον τότε δήμαρχο Νίκο Γκόντα, καταλογίζοντάς του «αμέλεια» για τη μη δήλωση των στρεμμάτων του πάρκου στο κτηματολόγιο. Με την κατάσταση μη αναστρέψιμη, το 2014 είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Ιωαννιτών για την άρση του αδιεξόδου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε προτείνει να γίνει παραχώρηση κατά χρήση της έκτασης στον Δήμο, με τον τελευταίο να αρνείται έχοντας την πεποίθηση ότι η αποδοχή μιας τέτοιας παραχώρησης θα απεμπολούσε το δικαίωμα διεκδίκησης της κυριότητας.
Κι έτσι, επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου, κατατέθηκε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Μετά από αναβολές, η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, με τον δήμο Ιωαννιτών να καταθέτει στοιχεία για την υπόθεση, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη της εποχής της τουρκοκρατίας, με τα περίφημα «ταπιά». Παρά τις προσπάθειες του Δήμου να βρει τους τίτλους ιδιοκτησίας στο οθωμανικό κτηματολόγιο στην Κωνσταντινούπολη, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Η όλη υπόθεση λοιπόν βρίσκεται πια στα χέρια της Δικαιοσύνης.
Ωστόσο, για τον Δήμο, η δικαστική οδός δεν απαιτεί μονόδρομο. Σε αυτό που ελπίζει, είναι στην πολιτική λύση. Τους τελευταίους μήνες πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα να έχει ζητήσει και τη βοήθεια των βουλευτών Ιωαννίνων. Με κάθε δε ευκαιρία, δεν παύει να ζητάει πολιτική παρέμβαση.
Με αφορμή το «ζωντάνεμα» του πάρκου αυτές τις ημέρες χάρη στους αγώνες τένις που διεξάγονται, ο κ. Μπέγκας άσκησε κριτική στο Ελληνικό Δημόσιο. «Το Ελληνικό Δημόσιο με μια λανθασμένη πολιτική μας οδήγησε σε μια δικαστική διαμάχη διεκδίκησης για ένα χώρο που ανήκει στον δήμο Ιωαννιτών. Καλώ όλους τους υπεύθυνους πολιτικούς φορείς του τόπου να σπεύσουν να δώσουν πολιτική λύση στη διένεξη αυτή. Όσο παραμένει η εκκρεμότητα, δεν κάνει καλό στο πάρκο, στους Γιαννιώτες και στον Δήμο» τόνισε.
Ο μεγάλος φόβος του Δήμου είναι ότι η δικαστική διαμάχη θα κρατήσει πολλά χρόνια. Κι αυτό επειδή το Ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να πηγαίνει τις υποθέσεις μέχρι και τον Άρειο Πάγο. Μια πολυετής διαμάχη εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει το πάρκο... εκτός πόλης. Ελπίδα για να μπει ένα τέλος στην όλη υπόθεση υπάρχει. Οι ελπίδες αυτές εξαρτώνται όμως από κάποια «αν». Αν το δικαστήριο κρίνει σε πρώτο βαθμό «νικητή» τον Δήμο, τότε ο τελευταίος έχει ένα πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να διεκδικήσει πολιτική λύση. Αν βέβαια οι ιθύνοντες θέλουν την πολιτική λύση.