ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Από Ντερβεντίστα, Ανθοχώρι

Εικόνα του άρθρου Από Ντερβεντίστα, Ανθοχώρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2023, 22:25
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Ανθοχώρι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Μέτσοβο. Η παλιότερη ονομασία του, μέχρι το 1924, ήταν Ντερβεντίστα.

Ο Κώστας Ευ. Οικονόμου στα «Οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική εξέταση» γράφει ότι ως βασική λέξη για τον σχηματισμό του τοπωνυμίου Ντερβεντίστα πρέπει να θεωρηθεί η περσικής αρχής τουρκική λέξη derbent «στενό πέρασμα, κλεισούρα», μια λέξη που πέρασε σε όλες σχεδόν τις βαλκανικές γλώσσες. Η κατάληξη –ίστα είναι σλάβικη.

Από τη Ντερβεντίστα περνούσε κάποτε ο μεγάλος δρόμος που ένωνε τα Γιάννενα με το Μέτσοβο και τη Θεσσαλία. «Παρά την αριστεράν όχθην και υπό την Δερβεντίσταν υπάρχει τάφος οθωμανού ιερομονάχου προ πολλών ετών χάριν της μνήμης του οποίου ηγέρθη και μονή (τεκές) εν η προς τω ηγουμένω αυτής διαβιούσι και δυο τρεις έτεροι δερβίσαι και 4-5 χωροφύλακες» γράφει στα μέσα του 19ου αιώνα ο ιστορικός Ιωάννης Λαμπρίδης.

Κοντά στο Ανθοχώρι, έχουν βρεθεί λείψανα αρχαίου οικισμού και πιθανώς ακρόπολης. Σημαντικό μνημείο της περιοχής είναι η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ανθοχωρίου, η οποία πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε το 1707. Η μονή αυτή αποκαλείται και «Κιάτρα Ρόσα» που στα βλάχικα σημαίνει «Κόκκινο Λιθάρι». «Κόκκινο Λιθάρι» λόγω των κόκκινων βράχων που εντοπίζονται στην περιοχή.

Εντός του χωριού, υπάρχει το πάρκο υδροκίνησης, με νεροτριβές και μαντάνια. Ένα πάρκο που δημιουργήθηκε στα ερείπια ενός εγκαταλελειμμένου νερόμυλου και το οποίο αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back