Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από το νέο έτος η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

Εικόνα του άρθρου Από το νέο έτος η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2022, 15:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης του έργου της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων.

«Η απόφαση αυτή ολοκληρώνει ουσιαστικά μία μακρά και επίπονη διαδικασία ώστε το συγκεκριμένο έργο από τα σχέδια να περάσει στην πράξη» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δημαρχείου

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπογραφεί από το δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και τον ανάδοχο (Τρίπυλος ΑΤΕΒΕ) η σύμβαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργασίες ανάπλασης στην κεντρική πλατεία θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

«Η δημοτική αρχή αποδεικνύει καθημερινά ότι και σχέδιο έχει και πρόγραμμα διαθέτει. Το σημαντικότερο όμως είναι πως έχει την βούληση να λύσει μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης, να υλοποιήσει πολύ σημαντικά έργα και να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο. Όσοι εξακολουθούν να καταλογίζουν έλλειψη σχεδίου, να μιλούν για απώλειες χρημάτων και για απουσία προγραμματισμού στην εκτέλεση των έργων, είναι αυτοί που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Τους αφήνουμε στην τύχη τους» αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος.

Βέβαια, για το έργο της κεντρικής πλατείας, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων είχε αρχικά το σχέδιο να μην το υλοποιήσει. Το έργο αυτό πέρασε αρκετό καιρό στον «πάγο» μέχρι που η δημοτική αρχή, υπό την πίεση και της αντιπολίτευσης, αποφάσισε να το υλοποιήσει, επικαλούμενη παράλληλα την ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης.

Η νέα μελέτη έφερε ως επιπρόσθετο στοιχείο στη μελέτη (του Π. Βλαστού και της Γ. Παπαγεωργίου) που είχε προκύψει από πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα, την ένωση της κεντρικής πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα (με ανακατασκευή της καθόδου προς το πάρκο και τοποθέτηση ενός ανελκυστήρα για χρήση από άτομα με αναπηρία).

Τα βασικά σημεία της ανάπλασης αφορούν την ανακατασκευή του δαπέδου της πλατείας, την κατασκευή μιας μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας και ενός κλιμακοστασίου στο κάτω μέρος της πλατείας, την ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ, τον εξοπλισμό της πλατείας -ένα μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, μικρότερα  καθιστικά και ένα υδάτινο κοίλο στο κέντρο.

Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», όπου εντάχθηκε με 5,2 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2022. Το  ποσό προσφοράς της εταιρίας ανέρχεται σε 3,6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back