ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από φυσικό αέριο μέχρι κλημεντίνες…

Εικόνα του άρθρου Από φυσικό αέριο μέχρι κλημεντίνες…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2021, 16:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια σειρά πρωτοβουλίες του, που συνίστανται κυρίως σε κάποιες επιστολές προς αρμόδιους φορείς, παρουσίασε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος και μέλη της παράταξης. Ο κ. Ριζόπουλος «ισολόγισε» όσα είπε, με ένα κάλεσμα «σύγκρισης παραγωγικότητας» με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, τον οποίο εγκάλεσε επίσης ότι «έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει τον ΕΟΔΥ ανεβάζοντας δικά του κρούσματα στο facebook».

Εν συντομία, η παράταξη των Οριζόντων Ηπείρου ζητάει να επισπευσθεί η μεταφορά και διάθεση φυσικού αερίου στην Ήπειρο, να… ασχοληθούν οι πετρελαϊκές εταιρίες με το φυσικό αέριο, να στηριχτούν οι κτηνοτρόφοι και να επιδοτηθούν οι παραγωγοί κλημεντίνης.

Από την αρχή: Ο κ. Ριζόπουλος παρέθεσε επιστολή προς την Energean και το διευθύνοντα σύμβουλό της Μαθιό Ρήγα, με την οποία παροτρύνει την εταιρία να «δώσει τέλος στις έρευνες και στο νομό Ιωαννίνων» και να εμπλακεί με τη διαμόρφωση υποδομών για φυσικό αέριο στην περιοχή.

Επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος είπε «ανέλαβε να φέρει σε επαφή προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού ‘Πίνδος’ και της ΔΕΠΑ, με στόχο να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών ώστε σε πρώτη φάση να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο το εργοστάσιο της Πίνδου και σε δεύτερη οι παραγωγοί της».

Επιφυλάχθηκε πάντως για λεπτομέρειες…

Εγκάλεσε ακόμα Δήμο Ιωαννιτών και Περιφέρεια, γιατί «δεν έχουν ακόμα μετατρέψει το στόλο τους ώστε να κινείται με φυσικό αέριο για να δείξουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην περιοχή». Βέβαια, ένας αντίλογος θα ήταν ότι ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά πρατήρια και ότι η απλή αυτοκίνηση, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο, δεν υποκαθιστά την αγοραία προϋπόθεση για μεγάλη ζήτηση, σε βιομηχανικό επίπεδο, η οποία εμφανίζεται κάθε φορά που συζητιέται το θέμα της τροφοδοσίας της Ηπείρου με φυσικό αέριο.

Είπε επίσης ότι  «προεκλογικά μόνο η Αξιοβιώτη Ανάπτυξη είχε ταχθεί υπέρ των ερευνών υδρογονανθράκων. Εμείς παλεύουμε να αποσυρθούν και τα ΕΛΠΕ από την Θεσπρωτία καλώντας κι αυτά να ασχοληθούν με την έλευση φυσικού αερίου στην περιοχή».

Για τις κλημεντίνες, ο κ. Ριζόπουλος ενημέρωσε ότι η πρόταση που είχε καταθέσει η παράταξη για «επιδότηση σε δύο εναλλακτικές κλίμακες για ιδιοκτήτες αγρών των 15 στρεμμάτων και των 20 στρεμμάτων» έγινε δεκτή σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της και «βρίσκεται πλέον στο υπουργείο Οικονομικών για υπογραφές». Για την πρώτη, ανέφερε ότι το υπουργείο «μας ζήτησε διευκρινίσεις για τα ποσά».

Για τους κτηνοτρόφους και τη στήριξή τους, ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε στην «οικονομικοτεχνική μελέτη που εκπόνησε το αρμόδιο τμήμα της παράταξης» και που σύμφωνα με αυτή, «αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των κτηνοτρόφων με κοπάδια 100 αιγοπροβάτων δεν είναι βιώσιμο».

Μπορείτε να δείτε εδώ όλες τις δηλώσεις της παράταξης

Κατηγόρησε την Περιφέρεια για συμμετοχή σε «τρίγωνο πελατειακών συμφερόντων» και με γαλακτοβιομηχανίες και «συγκεκριμένους συνδικαλιστές κτηνοτρόφους».  

Είπε επίσης ότι «η ελεύθερη αγορά πρέπει να λειτουργεί ως τέτοια και η Διεπαγγελματική πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο θα παίξει». Ακόμα, τόνισε ότι θέλει να στηρίξει τους κτηνοτρόφους, αλλά και «τη στιγμή που θα ζητηθεί από τις βιομηχανίες επειδή πρέπει κι αυτές να είναι εύρωστες είμαστε έτοιμες να βοηθήσουμε»

Ο συντονιστής της παράταξης Μιχάλης Νάτσης παρέθεσε μερικές προτάσεις όπως τραπεζική χρηματοδότηση, κεφάλαιο κίνησης με άτοκα δάνεια 10-25 χιλ. ευρώ, ενίσχυση συμβολαιακής κτηνοτροφίας, κα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back