Oikonomou pisoi
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από το θρίαμβο στις μικρές ήττες

Εικόνα του άρθρου Από το θρίαμβο στις μικρές ήττες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2019, 13:25
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ είναι η δυνατότερη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ενημερωτικό-πολιτικό lobbying. Προεκλογικά, είχε στη διάθεσή της ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό και τους κατάλληλους ανθρώπους να χειριστούν (τεχνικά) τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είχε επίσης σχεδόν όλα τα παραδοσιακά ΜΜΕ στη διάθεσή της, που δεν θα ασκούσαν κριτική στην παρελκυστική «φιλολογία» που ανέπτυσσε, αποφεύγοντας συστηματικά να συγκριθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση σε καίρια σημεία, στα οποία οι πολιτικές τους αποφάσεις δεν διέφεραν σχεδόν καθόλου.  Άλλαξε και «ηγεσία», καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τη διορατικότητα να διαπιστώσει ότι η «ομάδα Σαμαρά» έκανε μεγαλύτερη επικοινωνιακή ζημιά, από καλό.

Είχε (και έχει) ακόμα μια μικρή στρατιά «τρολ», όπως έχει άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μπήκε σχετικά αργά στο μαγικό κόσμο του σχετικά βαθέος ίντερνετ, ήδη ηττημένος.

Πώς λοιπόν αυτή η ικανότατη μηχανή επικοινωνίας μπορεί να ηττηθεί;

Μια διμοιρία ΜΑΤ είναι αρκετή. Αρκεί να έχει την πολιτική κάλυψη φυσικά και να «αισθάνεται άνετα» που λέει και ο αρχισυνδικαλιστής των αστυνομικών.

Ο διαχρονικός καθρέφτης της αυξανόμενης κοινωνικής επιθετικότητας στην ελληνική κοινωνία, είναι τα ΜΑΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να τα διαλύσει, δεν το έκανε όμως. Αντίθετα, τα χρησιμοποίησε κανονικά. Πριν από λίγες μέρες, άνδρες τους συνελήφθησαν μπροστά σε κάμερες να ξεγυμνώνουν άτομα υπό προσαγωγή, εικόνα που δεν διαφημίζει καθόλου τις υπηρεσίες των ένστολων σωμάτων και η κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, έφερε σε αμηχανία ακόμα και τους ανθρώπους που είναι με το δόγμα «νόμος και τάξη», όπως διατυπώθηκε προεκλογικά τουλάχιστον από τη ΝΔ.

Η επικοινωνιακή ήττα της ΝΔ σε αυτό το κομμάτι (γιατί στα υπόλοιπα συνεχίζει να είναι επικρατούσα), υπογραμμίζεται και από την αντίδραση ενός υπουργού που είναι ΠΑΣΟΚ κατά βάση, του κ. Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης θυμήθηκε τον τρόπο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μαρούδας χρησιμοποιούσε το ρήμα «διαψεύδω» σε κάθε δεύτερη πρότασή του, για να αποφύγει να απαντήσει ή να σχολιάσει γεγονότα.

Η εικόνα ενός ανθρώπου που τραβολογιέται από το εσώρουχο όμως, είναι το ίδιο εύγλωττη με αυτές του Πολάκη να καπνίζει ή να πυροβολάει…

Η στρεψοδικία της απόδοσης του γεγονότος στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή αυτός δημιουργεί το θόρυβο, («δούλεψε υπερωρίες» που έγραψε και ο Γιώργος Κύρτσος), έχει πετύχει αρκετές φορές το σκοπό της. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η κυβέρνηση ηττήθηκε επικοινωνιακά για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, μετά το φιάσκο των σπουδών του κ. Διαματάρη και την πρώτη παραίτηση υπουργού της, στους πέντε μόλις μήνες λειτουργίας της.

Φυσικά, τέτοια γεγονότα δεν αλλάζουν άρδην το πολιτικό κλίμα, όπως ενδεχομένως ελπίζει η αντιπολίτευση. Αυτό, το κάνει η πολιτική και οι αποφάσεις των φορέων της.

Αυτό που καταφέρνουν όμως τέτοια περιστατικά, είναι να αφαιρούν από την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να αποδεικνύουν μεταξύ άλλων ότι η έννοια του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, δεν ενυπάρχει σε πεδία εξουσίας…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back