ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Απέτυχε το «πείραμα» της Βενετίας;

Εικόνα του άρθρου Απέτυχε το «πείραμα» της Βενετίας;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2024, 10:19
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Βενετία ολοκλήρωσε την Κυριακή ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρέωσης των ημερήσιων εκδρομέων με εισιτήριο εισόδου, βάζοντας στα ταμεία της περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένη να επεκτείνει την εισφορά, αλλά οι αντίπαλοι στην εύθραυστη πόλη της λιμνοθάλασσας χαρακτήρισαν το πείραμα αποτυχία.

Αρκετές δεκάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σάντα Λουτσία με θέα ένα κανάλι που σφύζει από ζωή, για να διαμαρτυρηθούν για την εισφορά των 5 ευρώ, η οποία, όπως λένε, ελάχιστα απέτρεψε τους επισκέπτες από το να φτάνουν τις ημέρες αιχμής, όπως προβλεπόταν.

«Το εισιτήριο είναι μια αποτυχία, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της πόλης», δήλωσε ο Τζιοβάνι Αντρέα Μαρτίνι, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης.

Τις πρώτες 11 ημέρες της δοκιμαστικής περιόδου, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 75.000 επισκέπτες στην πόλη. Ο Μαρτίνι δήλωσε ότι είναι 10.000 περισσότεροι κάθε μέρα από ό,τι σε τρεις ενδεικτικές αργίες το 2023, επικαλούμενος στοιχεία που παρείχε ο δήμος με βάση δεδομένα κινητών τηλεφώνων που παρακολουθούν τις αφίξεις στην πόλη.

Η Βενετία επέβαλε τον πολυσυζητημένο φόρο ημερήσιων εκδρομών σε 29 ημέρες φέτος, κυρίως Σαββατοκύριακα και αργίες, από τις 25 Απριλίου έως τα μέσα Ιουλίου. Το σχέδιο, το οποίο καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, χαιρετίστηκε από τα κράτη μέλη της UNESCO όταν αποφάσισαν να μην υποβάλουν σύσταση για την ένταξη της πόλης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν.

Η εισφορά δεν εφαρμόστηκε στους ανθρώπους που διαμένουν σε ξενοδοχεία στη Βενετία, οι οποίοι ήδη επιβαρύνονται με φόρο διαμονής. Απαλλαγές ίσχυαν επίσης για παιδιά κάτω των 14 ετών, κατοίκους της περιοχής, φοιτητές, εργαζόμενους και άτομα που επισκέπτονται συγγενείς, μεταξύ άλλων.

Οι αντίπαλοι του σχεδίου λένε ότι απέτυχε να κάνει την πόλη πιο βιώσιμη για τους κατοίκους, όπως προβλεπόταν, με τους στενούς πεζόδρομους και τα θαλάσσια ταξί να είναι γεμάτα όσο ποτέ άλλοτε. Θέλουν πολιτικές που ενθαρρύνουν την επανακατοίκηση του ιστορικού κέντρου της Βενετίας, το οποίο χάνει κατοίκους προς την πιο βολική ηπειρωτική χώρα εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης περιορισμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Υπάρχουν πλέον περισσότερες τουριστικές κλίνες στο ιστορικό κέντρο με τα κανάλια από ό,τι οι επίσημοι κάτοικοι, ο αριθμός των οποίων βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό των 50.000.

Πολλά από τα πανό στη διαμαρτυρία του Σαββάτου έδειχναν επίσης την αυξανόμενη ανησυχία για το σύστημα ηλεκτρονικής και βιντεοεπιτήρησης που εισήγαγε η πόλη το 2020 για την παρακολούθηση των δεδομένων των κινητών τηλεφώνων των ανθρώπων που φτάνουν στην πόλη, το οποίο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος ελέγχου του τουρισμού. Τα πλακάτ περιλάμβαναν προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων και την έλλειψη απορρήτου των δεδομένων.

Φωτογραφία: Comune di Venezia/Facebook

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back