ΚΟΣΜΟΣ

Με εισιτήριο από σήμερα η είσοδος τουριστών στη Βενετία

Εικόνα του άρθρου Με εισιτήριο από σήμερα η είσοδος τουριστών στη Βενετία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2024, 09:52
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βενετία γίνεται από σήμερα Πέμπτη η πρώτη πόλη στον κόσμο που εισάγει ένα σύστημα πληρωμών για τους τουρίστες, σε μια προσπάθεια να αραιώσει τα πλήθη που κατακλύζουν τα κανάλια κατά την περίοδο των διακοπών.

Κάθε επισκέπτης που δεν διανυκτερεύει θα πρέπει να πληρώσει ηλεκτρονικά ένα εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ πριν μπει στην πόλη στις 25 Απριλίου, εθνική εορτή και η πρώτη από τις 29 ημέρες φέτος που οι επισκέπτες θα χρεώνονται για να μπουν.

Παρόλο που δεν υπάρχουν μπάρες στις πύλες της πόλης για να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι έχουν πάσο, οι επιθεωρητές θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και θα επιβάλλουν πρόστιμα μεταξύ 50 και 300 ευρώ σε όσους δεν έχουν εγγραφεί.

«Κανείς δεν το έχει ξανακάνει αυτό», δήλωσε ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουγκνάρο στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα. «Δεν κλείνουμε την πόλη ... απλώς προσπαθούμε να την κάνουμε βιώσιμη».

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη Βενετία πέρυσι, δήλωσε αξιωματούχος της πόλης, με τους μισούς περίπου από αυτούς να διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια -μια εισροή που επισκιάζει τον μόνιμο πληθυσμό που σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 49.000.

Η Βενετία γλίτωσε οριακά από τη συμπερίληψή της στον κατάλογο «Παγκόσμια Κληρονομιά σε Κίνδυνο» της UNESCO πέρυσι, εν μέρει επειδή ο οργανισμός του ΟΗΕ αποφάσισε ότι η πόλη αντιμετώπιζε τις ανησυχίες ότι το ευαίσθητο οικοσύστημά της κινδύνευε να κατακλυστεί από τον μαζικό τουρισμό.

Εκτός από τη θέσπιση του τέλους εισόδου, η πόλη απαγόρευσε επίσης στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια να πλέουν στη βενετσιάνικη λιμνοθάλασσα και ανακοίνωσε νέα όρια για το μέγεθος των τουριστικών ομάδων.

«Το φαινόμενο του μαζικού τουρισμού αποτελεί πρόκληση για όλες τις τουριστικές πόλεις της Ευρώπης», δήλωσε ο Σιμόνε Βεντουρίνι, υπεύθυνος για τον τουρισμό και την κοινωνική συνοχή στο δημοτικό συμβούλιο.

Η έκδοση εισιτηρίων φέτος βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και ο Βεντουρίνι δήλωσε ότι στο μέλλον η Βενετία μπορεί να αρχίσει να χρεώνει περισσότερα εισιτήρια σε ορισμένες εποχές του έτους για να προσπαθήσει να αποθαρρύνει τις αφίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back