ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Απεργία 21 Σεπτεμβρίου: Τα συνδικάτα καλούν στον δρόμο

Εικόνα του άρθρου Απεργία 21 Σεπτεμβρίου: Τα συνδικάτα καλούν στον δρόμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2023, 16:53
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Συνεχίζονται τα καλέσματα σωματείων του νομού Ιωαννίνων στην απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου (συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων-Γιοσέφ Ελιγιά), με αφορμή το «νόμο Άδωνη» για τα εργασιακά.

Μερικά σημεία από τις ανακοινώσεις, είναι τα εξής:

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

«Το νομοσχέδιο έχει στόχο να γιγαντώσει την ευελιξία και να εντατικοποιήσει την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Θεσμοθετεί την πολλαπλή απασχόληση, την κατάργηση του πενθήμερου, την κατάργηση του διαλείμματος στη δουλειά και νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης, φέρνοντας νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων που νόμιμα πλέον, θα μπορούν να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με πληθώρα αντεργατικών επιλογών».

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ιωαννίνων

«Το νομοσχέδιο έχει στόχο να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ευελιξία και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Θεσμοθετεί την πολλαπλή απασχόληση, την κατάργηση του πενθήμερου, την κατάργηση του διαλείμματος στη δουλειά και νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης, ώστε το κεφάλαιο να μπορεί νόμιμα πλέον, να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους μέχρι τελικής πτώσης».

Σύλλογος Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Εκπαίδευσης ν. Ιωαννίνων

«Το άρθρο 6 για τη διάρκεια της άδειας προβλέπει ουσιαστικά ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν λόγο στο πότε και στο πόσο αυτή θα διαρκέσει, εφόσον θα έχουν ενημερωθεί από τον εργοδότη ένα μήνα πριν. Πρόκειται για τη γνωστή πρακτική που έχουν οι ιδιοκτήτες σχολείων για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων ή οι ιδιοκτήτες ΚΞΓ, που τους υποχρεώνουν σε άδεια όταν είναι κλειστά τα σχολεία ή τις δεύτερες εβδομάδες των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα αντίστοιχα».

Σωματείο Οικοδόμων

«Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί ακόμη περισσότερο το δικαίωμα της απεργίας με απειλές για χρηματικά πρόστιμα, δικαστήρια και ποινές φυλάκισης. Μας θέλουν «καθισμένους στα αυγά μας» να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την εγκληματική τους πολιτική. Να μην αγωνιζόμαστε, να μη μιλάμε, να πληρωνόμαστε με ψίχουλα, να σακατευόμαστε και να σκοτωνόμαστε από την πολύωρη εργασία που απαιτεί η μεγαλοεργοδοσία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back