ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση

Εικόνα του άρθρου Ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2024, 14:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων στον χώρο της υγείας, κι όχι μόνο, για τα όσα προβλέπονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης».

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, η κυβέρνηση φέρνει προς διαβούλευση και ψήφιση ένα νομοσχέδιο που, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Για αύριο, 16 Ιουλίου, έχουν ανακοινωθεί κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Στα Γιάννενα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 12:30, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου (ΕΝΗ), σωματείων εργαζόμενων στις δομές υγείας και του συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΙΝΗ σημειώνει ότι το νομοσχέδιο καταργεί τα δημόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ότι κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης και ότι ιατρικοποιεί κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι οι παραβατικές συμπεριφορές παιδιών και εφήβων. Παράλληλα καταγγέλλει τη γενναία χρηματοδότηση αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών για τη δημιουργία δομών ψυχικής υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την ένταξη των ψυχιατρικών δομών (δημόσιων και ιδιωτικών) σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό. 

Ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος επισημαίνει χαρακτηριστικά για την ενοποίηση που επιχειρεί η κυβέρνηση: «Οι άνθρωποι του επιστημονικού πεδίου και οι λήπτες των υπηρεσιών, γνωρίζουν πολύ καλά τις αρνητικές συνέπειες συγχώνευσης προγραμμάτων με διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση και η κυβέρνηση το γνωρίζει. Η στόχευση είναι ξεκάθαρη, προγράμματα με στόχο τη ‘μείωση της βλάβης’ και τη χρήση υποκατάστατων ουσιών».

Ο Σύλλογος καλεί όλη την κοινωνία να σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό του και στο πλευρό όλων των φορέων που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Στην κινητοποίηση συμμετέχει η ΑΣΥ ΠΓΝΙ-Χατζηκώστα, κατηγορώντας την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ για τη στάση της, στις κινητοποιήσεις, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ για αποφάσεις που ελαβε ως κυβέρνηση.

Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων καλεί στη συγκέντρωση, τονίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι ο νόμος πρακτικά καταργεί και την επιστημονική αυτοτέλεια φορέων όπως το ΚΕΘΕΑ.

Τέλος, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στηρίζει την κινητοποίηση και ότι ο νόμος «διαλύει και κλείνει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στις αμαρτωλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και σε ιδιώτες».



* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back