ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ανύπαρκτο πάρκο τεχνολογίας και τα πυρά Στ. Καλογιάννη

Εικόνα του άρθρου Το ανύπαρκτο πάρκο τεχνολογίας και τα πυρά Στ. Καλογιάννη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2024, 13:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο καιρός πέρασε, οι προθεσμίες για να καταθέσει η ενδιαφερόμενη εταιρία «Γέραξ» τα σχετικά δικαιολογητικά πέρασε και η Περιφέρεια Ηπείρου κρατάει σιωπηλή στάση για το εγχείρημα του αποκαλούμενου πάρκου υψηλής τεχνολογίας και τεχνολογίας.

Όλα δείχνουν ότι κι αυτή η προσπάθεια της περιφερειακής αρχής δεν έχει αίσιο τέλος για ένα εγχείρημα βέβαια που ήταν αμφίβολο από την αρχή. Η σιωπή της περιφερειακής αρχής δεν είναι θετική. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης δε, επιχειρεί ήδη να κάνει τη μετάβαση σε ένα άλλο… σχέδιο, στο plan B και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι το πάρκο υψηλής τεχνολογίας παραμένει «ζωντανό».


Διαβάστε: Η χαμένη αξιοπιστία του κ. Καχριμάνη

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στη συνεδρίαση της 3ης επιτροπής παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027» έσπευσε να θυμίσει κάποια 15 εκατ. ευρώ που έχει υποσχεθεί το υπουργείο Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ηπείρου για το πάρκο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ από ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που είναι «στεγνό».

Για την όλη υπόθεση, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει τη διαφωνία του για τον τρόπο που χειρίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου την υπόθεση, κάνει νέα παρέμβαση. Ο κ. Καλογιάννης, καταρχήν, επιμένει ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί τεχνόπολη στην Πεδινή, όπως προβλέπεται και από το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της Ηπείρου.

Στη νέα του παρέμβαση, κατηγορεί την Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Ανάπτυξης για «ερασιτεχνικούς έως προκλητικούς χειρισμούς» και κάνει λόγο για «παταγώδη αποτυχία». Αναφέρει δε ότι η απένταξη του πάρκου από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ήταν «αναμενόμενη». Σχολιάζει δε για άλλη μια φορά το «ασανσέρ» του προϋπολογισμού του έργου, το οποίο από τα 10 εκατ. ευρώ έφτασε στα 50 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης προέβλεπε ένα ποσό 70 εκατ. ευρώ. Και εύλογα αναρωτιέται: «Αλήθεια, η Περιφέρεια έχει εκπονήσει έστω προμελέτη του έργου; Εάν ναι, ποιος τη συνέταξε και ποιος ο προϋπολογισμός μελέτης;».

Και καταλήγει επαναφέροντας τα της τεχνόπολης: «Αν πράγματι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, νέων υλικών και τεχνητής νοημοσύνης, τα θεσμικά εργαλεία υπάρχουν, ώστε η δημιουργία Τεχνόπολης στα Ιωάννινα να σχεδιαστεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών και να υλοποιηθεί με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3