ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άνω κάτω λόγω Περάματος

Εικόνα του άρθρου Άνω κάτω λόγω Περάματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2017, 22:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης βίωσε σήμερα μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα, ενώ ακόμα πιο δύσκολη ήταν η μέρα για τη δημοτική αρχή και δη για τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ο οποίος βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να μην έχει ενημερωθεί σωστά και έγκαιρα από δημοτικό σύμβουλο και στενό συνεργάτη του, τον Κώστα Γκόγκο. Το σκηνικό στο δημοτικό συμβούλιο συμπληρώθηκε με ύβρεις, φωνές, αντιδικίες, ολιγόλεπτες διακοπές της συνεδρίασης, λαϊκισμούς, επικοινωνιακά και πολιτικά παιχνίδια.

Κι όλα αυτά εξαιτίας του Περάματος και των ειδοποιητηρίων προς τους κατοίκους του Περάματος για καταβολή των τελών σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο. Ένα αποχετευτικό δίκτυο που είναι έτοιμο από το 2007, από την εποχή προ «Καλλικράτη» δηλαδή, και στο οποίο δεν έχουν συνδεθεί όλες οι κατοικίες. Το 1/3 του Περάματος, αυτή τη στιγμή, παραμένει εκτός αποχετευτικού δικτύου. Η ΔΕΥΑΙ, στην προσπάθειά της να βάλει μια τάξη και να κλείσει την «πληγή» στην περιοχή, κατάφερε όμως να προκαλέσει μια μεγάλη αναστάτωση. Πριν από λίγο καιρό έστειλε ειδοποιητήρια στους κατοίκους να πληρώσουν τα τέλη. Όπως αποδείχθηκε όμως, αρκετοί από αυτούς τα είχαν πληρώσει από το 2007 και το 2008 με τα χρήματα να μην καταλήγουν όμως στη ΔΕΥΑΙ αλλά στο ταμείο του πρώην Δήμου Περάματος. Άλλοι βέβαια δεν τα πλήρωσαν ποτέ, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο, όπως αφέθηκε να εννοηθεί και στη συνεδρίαση, κάποιοι να μην πλήρωσαν τα τέλη σύνδεσης αλλά να συνδέθηκαν στο δίκτυο. 

Σύμφωνα δε με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Μάκη Χρυσοστόμου, από το 2007 μέχρι σήμερα, όσοι συνδέθηκαν με το δίκτυο, δεν πλήρωσαν ποτέ τέλος χρήσης. Σημειωτέον ότι όσοι είχαν πληρώσει στο παρελθόν τα τέλη σύνδεσης, δεν είχαν κρατήσει, όπως είναι εύλογο, τα αποδεικτικά πληρωμής.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι κάτοικοι του Περάματος εμφανίστηκαν λοιπόν με επιθετική διάθεση που ενισχύθηκε και από τον αρχικά άστοχο χειρισμό του θέματος εκ μέρους της δημοτικής αρχής η οποία καταλόγισε «πρόθεση εκ του πονηρού» στην παράταξη του Νίκου Γκόντα που έσπευσε να θέσει το ζήτημα της αναστάτωσης των κατοίκων του Περάματος λόγω των ειδοποιητηρίων. Βέβαια, σχεδόν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης διεκδίκησαν η καθεμία με τον τρόπο της την «αποκλειστικότητα» της ανάδειξης του προβλήματος στο Πέραμα. Μετά από μια τρίωρη συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να γίνει ανάκληση των ειδοποιητηρίων αλλά και να εξεταστούν οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Ιωαννίνων και Περάματος, όταν δήμαρχοι ήταν αντίστοιχα ο Νίκος Γκόντας και ο Μιχάλης Κασσής, για ευνοϊκή τιμολόγηση όσον αφορά την αποχέτευση των κατοίκων της δημοτικής ενότητας Περάματος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η δημοτική αρχή υποστήριξε ότι τα ειδοποιητήρια για καταβολή των χρημάτων εντός 30 ημερών είναι ένα τυποποιημένο έγγραφο που στέλνεται σε όλους, προσθέτοντας ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ είναι ανοιχτή στην όποια συζήτηση. Ωστόσο, όση ώρα ο δήμαρχος κ. Μπέγκας διαβεβαίωνε ότι η όλη υπόθεση βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης και της αναζήτησης όλων των στοιχείων (μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε), ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γκόγκος, ο οποίος εκλέγεται στη Δημοτική Ενότητα Περάματος, εμφανίστηκε με έναν φάκελο γεμάτο έγγραφα αλλά και πίνακες με όσους έχουν πληρώσει τέλη σύνδεσης και με όσους δεν έχουν πληρώσει. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τον δήμαρχο να παραδεχθεί ότι «κι εγώ τώρα βλέπω αυτά τα έγγραφα». Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που σηκώθηκε από τη θέση του προεδρείου για να κοιτάξει τα έγγραφα που είχε ο κ. Γκόγκος, ο οποίος ήταν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Κασσή την επίμαχη περίοδο. Με τα δεδομένα αυτά, ήρθε και η εύλογη δέσμευση της δημοτικής αρχής ότι όσοι πλήρωσαν τα τέλη, δεν θα τα ξαναπληρώσουν.

Μεγάλη ήταν η πολιτική ένταση που δημιουργήθηκε, όταν στην όλη συζήτηση μπήκε και το ζήτημα της ευνοϊκής τιμολόγησης για τους κατοίκους του Περάματος και της Κρύας, λόγω της άμεσης γειτνίασης των περιοχών αυτών με τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Ο Νίκος Γκόντας επικαλέστηκε σχετική συμφωνία με τον τότε δήμαρχο Περάματος κ. Κασσή. Ο κ. Μπέγκας κατηγόρησε τον κ. Γκόντα για «λαϊκίστικες προφορικές συμφωνίες» και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα. Παρόλα αυτά είμαστε εδώ για να βρούμε λύση». Μετά την ταραχώδη συζήτηση αλλά και την παρέμβαση του κ. Γκόγκου με τον φάκελό του, έγινε σαφές ότι ναι μεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, αλλά προγραμματική σύμβαση δεν υπογράφηκε ποτέ.  «Υπήρξαν συμφωνίες με τον τότε δήμαρχο Περάματος οι οποίες ποτέ δεν πήραν τη μορφή προγραμματικής σύμβασης και γι' αυτό οι αποφάσεις αυτές δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Σας ρωτώ γιατί κ. Γκόντα δεν κάνατε από το 2007 πράξη τις συμφωνίες που είχατε με το Δήμο Περάματος;» ήταν η τελική τοποθέτηση του κ. Μπέγκα, με την προσθήκη ότι «οι συμφωνίες για τα ευνοϊκά τέλη σε εφαρμογή παλιών αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων θα εφαρμοστούν».

Όπως ειπώθηκε πάντως στη συνεδρίαση, τα περί τιμολόγησης με ευνοϊκούς όρους θα περάσουν από δημοτικό συμβούλιο, με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους (και της παράταξης του κ. Μπέγκα μεταξύ άλλων) να θέτουν το ζήτημα της ισότιμης μεταχείρισης όλων των πολιτών στα τέλη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back