Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Αντόνιο Γκουτέρες: Προβάδισμα στη διαδοχή του Μπαν Γκι-μουν

Εικόνα του άρθρου Αντόνιο Γκουτέρες: Προβάδισμα στη διαδοχή του Μπαν Γκι-μουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2016, 01:59
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτέρες, προηγείται στην «κούρσα» για τη διαδοχή του Μπαν Γκι-μουν στη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά την πέμπτη, μυστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου έχουν τη δυνατότητα με την ψήφο τους να «ενθαρρύνουν» ή να «αποθαρρύνουν» την υποψηφιότητα κάποιου από τους 9 υποψηφίους. Μια τρίτη επιλογή είναι να μην εκφράσουν γνώμη. Ο Γκουτέρες έλαβε 12 «ενθαρρυντικές» ψήφους, δύο «αποθαρρυντικές» και μία «χωρίς άποψη».

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) και πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2005-2015) έχει κερδίσει και στις τέσσερις προηγούμενες ψηφοφορίες. 

Οι μυστικές ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει ομοφωνία για κάποιον από τους υποψηφίους που θα διαδεχτεί τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Γκι-μουν, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του 2016.

Στη συνέχεια το ΣΑ θα προτείνει επισήμως στον υποψήφιο στα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να τον εκλέξουν. 

Η επόμενη ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου και σε αυτήν τα ψηφοδέλτια των πέντε μονίμων μελών που έχουν δικαίωμα βέτο (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα και Ρωσία) θα είναι διαφορετικού χρώματος από τα υπόλοιπα. 

Με τον τρόπο αυτό οι υποψήφιοι θα δουν αν υπάρχει πιθανότητα να τους ασκηθεί βέτο από κάποιο μέλος - δεν θα ξέρουν όμως από ποιό, αφού οι ψήφοι παραμένουν ανώνυμοι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back