Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπολίτευση: Η κυβέρνηση τιμωρεί τους γονείς με μείωση αποδοχών

Εικόνα του άρθρου Αντιπολίτευση: Η κυβέρνηση τιμωρεί τους γονείς με μείωση αποδοχών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2022, 21:05
ΕΛΛΑΔΑ

«Τιμωρητικές» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση εις βάρος των εργαζομένων γονέων που τα παιδιά τους είναι θετικά στην covid-19, καταθέτοντας παράλληλα δική του σχετική τροπολογία «χωρίς καμία μείωση αποδοχών και ημερών τακτικής άδειας».

Με κοινή δήλωσή τους, οι τομεάρχες Υγείας, Εργασίας και Παιδείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νίκος Φίλης, τονίζουν ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού άνοιξε τα σχολεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και του αριθμού των κρουσμάτων χωρίς τα αναγκαία μέτρα και πρωτόκολλα, τώρα, και ενώ μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει πάνω από 35.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, προωθεί τιμωρητικές διατάξεις εις βάρος των εργαζομένων γονέων που έχουν παιδιά θετικά στον covid-19, με τις οποίες επιβάλλει μεγάλη μείωση των αποδοχών τους και των ημερών της τακτικής άδειας τους».

«Είναι αδιανόητο» υπογραμμίζουν, «να τιμωρούνται οι εργαζόμενοι γονείς και να πλήττεται το οικογενειακό εισόδημα για την αυτονόητη ανάγκη προστασίας και περίθαλψης των παιδιών τους που νοσούν. Η κυβερνητική αντίληψη και σε αυτήν την περίπτωση είναι αντικοινωνική και πλήττει τη δημόσια υγεία».

Σημειώνουν, δε, ότι σήμερα είναι αναγκαία η πρόβλεψη χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που τα παιδιά τους βρίσκονται θετικά στην covid-19, «χωρίς καμία μείωση αποδοχών και ημερών τακτικής άδειας, και με την αυτονόητη δυνατότητα επέκτασης της για όσες ημέρες τα παιδιά παραμένουν θετικά και χρειάζεται να παραμείνουν σπίτι». Προτείνουν επίσης την πρόβλεψη ειδικής άδειας απουσίας των εκπαιδευτικών με ένα υποκείμενο νόσημα.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι κκ Ξανθός, Ξενογιαννακοπούλου και Φίλης κατέθεσαν τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή» (το οποίο εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής, αύριο Πέμπτη) ζητώντας από την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της!».


Το ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά του ο τομέας Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει πως η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει τις οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Όπως σημειώνει «αντί να στηρίξει τις οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο. Σε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ότι «οι εργαζόμενοι γονείς λαμβάνουν, κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ειδικής άδειας, το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την 4η ημέρα από́ τον e-ΕΦΚΑ.»

Δηλαδή, ενώ προηγουμένως ο γονιός εργαζόμενος, που έμενε σπίτι για να φροντίσει το παιδί του, λάμβανε πλήρεις αποδοχές, τώρα θα χάσει τις μισές αποδοχές τεσσάρων ημερών, δηλαδή δύο ημερομίσθια. Η πέμπτη ημέρα απουσίας (αν χρειαστεί) θα χρεώνεται ως άδεια, που θα αφαιρείται από τις συνολικές ημέρες άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν προβλέπεται ασφάλιση για τις τέσσερις πρώτες μέρες απουσίας, άρα το κράτος θα καλύπτει μισό ημερομίσθιο της πενθήμερης άδειας.


Το KKE

«Αποτελεί πρόκληση και αθλιότητα η τροπολογία που προβλέπει τηλεργασία ακόμα και για τους ασθενείς covid, καθώς και μείωση ημερομισθίου ως 50% στην κουτσουρεμένη ειδική άδεια των γονιών που τα παιδιά τους νοσούν. Αποτελεί όμως και κυβερνητική ομολογία, ότι τα σχολεία «βράζουν» από κρούσματα ως συνέπεια και των απαράδεκτων πρωτοκόλλων του 50% +1» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Αντί να εξασφαλίζεται ικανός χρόνος για ανάρρωση στον κάθε εργαζόμενο, αντί τα υγειονομικά πρωτόκολλα να έχουν στο επίκεντρο την προστασία της υγείας, η κυβέρνηση αφού πρώτα μείωσε την περίοδο της καραντίνας στις 5 μέρες προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, τώρα νομιμοποιεί την εξ αποστάσεως εργασία των νοσούντων κλείνοντας το μάτι στις επιχειρήσεις, να τους απασχολούν ακόμη και όταν νοσούν» προσθέτει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει:

«Να μην περάσει η απαράδεκτη και ντροπιαστική τροπολογία! Να απαγορευτεί η εργασία σε όσους νοσούν, και να εξασφαλιστεί άδεια ειδικού σκοπού χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων».


Το ΜέΡΑ25

«Μπορεί να ‘έβρεχαν' τα λεφτόδεντρα σήμερα από τον Αττικό ουρανό για Ραφάλ, για εμπόρους όπλων, ελπίδας και εξοπλισμών, αλλά και για συμμάχους μετ' αμοιβής, ώστε να μπορεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης την ακριβοπληρωμένη κομματική του φιέστα. Δεν έχαιραν όμως αντίστοιχης θριαμβευτικής υποδοχής και οι κουτσουρεμένοι μισθοί για γονείς των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορονοϊό».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, κάνοντας λόγο για «ντροπολογία», που «κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Εργοδοσίας και Διάλυσης των Εργασιακών Σχέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, για τις άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά νοσούν, η Μητσοτάκης Α.Ε.».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back