Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 11-11-2020, 15:46
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χτες πέθανε ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου, ηθοποιός, σκηνοθέτης και σκηνογράφος, ένας πολυπράγμων και εξαιρετικός τύπος. Πολύ πρόσφατα είχε πάρει μέρος σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΙ, στη «Νόρα» του Ίψεν.

Ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και στο θεατρικό εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου, δίπλα στον οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο με την «Ανάκριση» του Π. Βάις. Ακολούθησαν συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, τη Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, το Θέατρο Διάνα της Ελένης Ράντου, το Μέγαρο Μουσικής, το θέατρο Αμόρε, τα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Καλαμάτας και Κρήτης, το Μικρό Παλλάς, το Θέατρο Βρετάνια, το Θέατρο του Νέου Κόσμου κ.α. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Θωμά Μοσχόπουλου, του Νίκου Μαστοράκη και του Γιάννη Κακλέα. 

Παράλληλα με την υποκριτική έγραψε για το θέατρο και την τηλεόραση και σκηνοθέτησε παραστάσεις για τη θεατρική ομάδα MANIART, της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος. 

Το θεατρικό PresstheButton που έγραψε το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο κοινού καλύτερου νεοελληνικού έργου καθώς και η παράσταση την οποία σκηνοθέτησε, απέσπασε το βραβείο καλύτερης παράστασης της χρονιάς.

Ο Χατζηνικολάου ήταν επίσης δραστήριος στο LGBTQ+ κίνημα, μέλος των Proud Seniors Greece.

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τον αποχαιρετά λέγοντας: «Ένας σημαντικός ηθοποιός για τα θεατρικά δρώμενα του τόπου μας που βρέθηκε στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε δυο διαφορετικές εποχές της καριέρας του.  Ήταν μαζί μας πριν λίγο καιρό στη ‘Νόρα’ του Ίψεν, αρχές της χρονιάς, όταν ερμήνευσε τον Γκρόγκσταντ. Και πριν πολλά χρόνια, το καλοκαίρι του 1995 στον ‘Γενικό Γραμματέα’ του Ηλία Καπετανάκη, μια ιδιαίτερη παράσταση για το ηπειρωτικό Θέατρο -μιας και είχε χαρακτηρισθεί από τους κριτικούς ως η καλύτερη, ή τουλάχιστον μια από της καλύτερες της χώρας για εκείνη τη θεατρική περίοδο- ερμηνεύοντας, νέος τότε, τον Θεόδωρο, γιό του Γραμματέα. Αποχαιρετούμε με πολλή συγκίνηση, νοσταλγία και αγάπη τον εξαίρετο αυτό συνεργάτη και ηθοποιό και διαβιβάζουμε στους δικούς του τα θερμά μας συλλυπητήρια».      

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa