Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντίο, Ντέβιντ Κρόσμπι

Εικόνα του άρθρου Αντίο, Ντέβιντ Κρόσμπι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2023, 10:51
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίσως ο πιο αντισυμβατικός και μυστήριος από όλη αυτή την παρέα που ογδοντάρησε, ήταν ο Ντέιβιντ βαν Κόρτλαντ Κρόσμπι. Ο Croz πέθανε στα 81 του χρόνια.

Ο γεννημένος στο Λος Άντζελες Κρόσμπι, ήταν μέλος των Byrds, αλλά και των Crosby, Stills and Nash (and Young, ενδιάμεσα) και έχει γράψει μερικά από τα πιο γνωστά και πιο σημαντικά κομμάτια του ροκενρόλ: Eight Miles High, Almost Cut My Hair, Wooden Ships, είναι μερικά από αυτά.

Ο Κρόσμπι όμως ήταν και περισσότερα πράγματα. Ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της αντικουλτούρας των ‘60s, κρατώντας τη στάση του μέχρι το τέλος. «Είχαμε δίκιο για όλα, τότε, αλλά δεν είχαμε ιδέα για τα ναρκωτικά. Και αυτό μας τσάκισε» είπε σε μια ανύποπτη στιγμή, περιγράφοντας το αντιπολεμικό κίνημα των ‘60s και τη στάση των μουσικών, τότε. Παρέμεινε μέχρι τέλους κριτικός στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και στήριζε τον Μπέρνι Σάντερς.

Μαζί με τον Κιθ Ρίτσαρντς και τον Ίγκι Ποπ, υπήρξε ο πιο… απρόβλεπτος επιζήσας. Ο Κρόσμπι, εκτός από τους εθισμούς, είχε πέσει με τη μηχανή και τραυματιστεί σοβαρά, είχε κάνει μεταμόσχευση ήπατος, είχε ταλαιπωρηθεί από ηπατίτιδα και διαβήτη, αλλά έφτασε μέχρι εδώ. Το 1994, τη μεταμόσχευση πλήρωσε ο Φιλ Κόλινς..

Ανάμεσα στις απίστευτες ιστορίες που τον συνόδευσαν, είναι αυτή του γιου του, Τζέιμς Ρέιμοντ, που γεννήθηκε το 1962 και υιοθετήθηκε από άλλη οικογένεια. Ο Ρέιμοντ, μουσικός και αυτός, τελικά συνεργάστηκε με τον βιολογικό του πατέρα και έπαιξε μαζί του στους CPR. Επίσης, υπήρξε ο βιολογικός πατέρας του παιδιού της Μελίσα Έθεριτζ και της Τζούλι Σάιφερ.

Ο Κρόσμπι μπήκε όχι μια, αλλά δύο φορές στο Rock’n’Roll Hall of Fame. Μια με τους Byrds και μια με τους CS&N. Έμειναν στην ιστορία οι πλακωμοί με τον Γκράχαμ Νας περισσότερο και τον Στίβεν Στιλς λιγότερο, που πάντα κατέληγαν σε κάποιο, μπαρμπαδίστικο πρόσφατα, βράδυ με κρασιά σε κάποιο σπίτι.

Άλλες δύο φορές έπαιξε στους Simpsons, και είχε δική του μάρκα κανναβινοειδών, την Big Croz (φυσικά…).

Το 1970, οι CS&N κυκλοφόρησαν ένα από τα κορυφαία άλμπουμ όλων των εποχών, το Déjà vu. Εκεί, ο Croz έγραψε μεταξύ άλλων, αυτούς τους στίχους:

When I finally get myself together
I'm going to get down in that sunny southern weather
And I'll find a place inside to laugh
Separate the wheat from the chaff
I feel like I owe it
To someone, yeah



(photo credit: David Gans)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back