ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντί να εξάγουμε προϊόντα, εξάγουμε εργατικά χέρια…

Εικόνα του άρθρου Αντί να εξάγουμε προϊόντα, εξάγουμε εργατικά χέρια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2016, 11:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμπτώματα δεκαετίας του ’50 παρουσιάζει η Ελλάδα, καθώς την πρώτη θέση σε αξία μεταξύ των εξαγόμενων «προϊόντων» της χώρας κατέχει το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η έρευνα της Endeavor Greece που καταγράφει την προστιθέμενη αξία και τα φορολογικά έσοδα που δημιουργούν στις χώρες υποδοχής οι Έλληνες που έφυγαν για το εξωτερικό στη διάρκεια της κρίσης (2008-2016).

Από το 2008 μέχρι σήμερα οι Έλληνες που φεύγουν για να αναζητήσουνε καλύτερη εργασιακή τύχη στο εξωτερικό, έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ στις χώρες προορισμού, αποσβένοντας σε ξένες οικονομίες το ποσό που δαπάνησε το ελληνικό κράτος (το οποίο φυσικά δεν μπόρεσε να τους κρατήσει ή να τους απορροφήσει) για την εκπαίδευσή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, εξάγουμε 12,9 δις ευρώ σε «αξία ανθρώπων» και ακολουθούν τα προϊόντα πετρελαίου (7,2 δισ.), τα προϊόντα αλουμινίου (1,3 δισ.), τα φάρμακα (0,7 δισ.), το ελαιόλαδο (0,5 δισ.), τα ψάρια, οι ελιές, τα προϊόντα καπνού, τα πληροφοριακά συστήματα και τα τυροκομικά προϊόντα με 0,4 δισ., το βαμβάκι και τα ροδάκινα (0,3 δισ.).

Δείγμα της κατακρήμνισης των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν στο εξωτερικό είναι εργαζόμενοι (49%) και όχι άνεργοι (43%), έστω και αν η διαφορά είναι μικρή.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back