ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ανταγωνισμός» για την έρευνα

Εικόνα του άρθρου «Ανταγωνισμός» για την έρευνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2018, 03:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε άλλο παρά μικρό είναι το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω της σύμπραξης ηπειρώτικων επιχειρήσεων με φορείς έρευνας και τεχνολογίας. Αυτή την πραγματικότητα αποτυπώνουν τουλάχιστον οι αριθμοί, προς το παρόν.

Πριν από λίγους μήνες, λοιπόν, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Ηπείρου έβγαλε στον αέρα μια πρόσκληση με τίτλο «Ενίσχυση επιχειρήσεων για ερευνητικά έργα στους τομείς αγροδιατροφής, δημιουργικής βιομηχανίας, Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), υγείας και βιοτεχνολογίας», με συνολικό προϋπολογισμό 6.150.000 ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας.

Δεκάδες είναι οι επιχειρήσεις που, σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Ο προϋπολογισμός των προτάσεων που κατατέθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι υπερδιπλάσιος του προϋπολογισμού που έχει προβλεφθεί. Συνολικά, οι υποψήφιες ερευνητικές προτάσεις ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 26 εκατ. ευρώ. Εκ των πραγμάτων, πολλές από τις προτάσεις θα «κοπούν» λόγω του μικρότερου διαθέσιμου μπάτζετ. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης μπορεί να πάει από τα 6 εκατ. στα 9 εκατ. ευρώ το πολύ μέσω της διαδικασίας της υπερδέσμευσης πόρων. Αλλά μέχρι εκεί, βάσει των σημερινών δεδομένων (τα οποία μπορεί να αλλάξουν σε μια μελλοντική αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος).

Σε τέτοιου είδους προγράμματα όμως, το ζητούμενο δεν είναι οι αριθμοί, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προτάσεων και η δυναμική που μπορεί να έχουν αυτές στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, στη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προϊόντων και εντέλει στην αύξηση της απασχόλησης. Με άλλα λόγια, το ζητούμενο είναι να μη γίνουν ερευνητικά έργα που θα έχουν όντως αποτέλεσμα και που θα ενισχύσουν την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα.

Όσο αφορά το είδος των προτάσεων, το κομμάτι της αγροδιατροφής κυριαρχεί. Οι μισές σχεδόν προτάσεις αφορούν γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα βότανα-αρωματικά φυτά. Το 27,5% των υποψήφιων προς χρηματοδότηση προτάσεων κατευθύνεται στο κομμάτι της υγείας και της βιοτεχνολογίας και το 24% αφορά τις ΤΠΕ. Παρά πολύ μικρό είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των ερευνητικών φορέων για τη δημιουργική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η χρηματοδότηση αφορά ερευνητικά έργα με διάρκεια 36 μηνών. Η μέγιστη συνολική δημόσια δαπάνη για κάθε πρόταση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, ενώ όταν συμμετέχουν δύο επιχειρήσεις και παραπάνω στην ίδια πρόταση, η δαπάνη μπορεί να φτάσει και έως 500.000 ευρώ.

Σε αναμονή λοιπόν της αξιολόγησης των προτάσεων…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back