ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ανοίγει» η κοίτη του ποταμού Αράχθου

Εικόνα του άρθρου «Ανοίγει» η κοίτη του ποταμού Αράχθου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2017, 15:41
ΗΠΕΙΡΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο του καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Αράχθου και της προστασίας της παλαιάς γέφυρας Άρτας. Το έργο, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. 

Αντικείμενο των εργασιών είναι ο καθαρισμός, η διαπλάτυνση και η εξομάλυνση της κοίτης του ποταμού Αράχθου κατάντη του φράγματος Πουρναρίου και η ανακατασκευή των συρματοκιβωτίων (σαρζανέτ) εντός της κοίτης στην περιοχή της παλαιάς γέφυρας Άρτας για την προστασία των θεμελίων αυτής από διαβρώσεις. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην περιοχή της παλαιάς γέφυρας Άρτας αυξάνεται η ορμητικότητα του νερού σε μεγάλες παροχές με αποτέλεσμα την υποσκαφή του πυθμένα της κοίτης και την απογύμνωση των βάθρων της γέφυρας. Προβλέπεται να κατασκευαστούν σαρζανέτ) στην κοίτη του ποταμού καθ’ όλο το πλάτος και σε μήκος 3 μέτρα ανάντη των βάθρων της γέφυρας και 50 μέτρων κατάντη αυτών και για πλάτος περίπου 100 μ.

«Ξεκίνησε η πρώτη φάση του συγκεκριμένου έργου το οποίο δεν αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας, αλλά τον καθαρισμό της κοίτης του Αράχθου και την προστασία του μνημείου του Γεφυριού της Άρτας. Λόγω της λειτουργίας του φράγματος της ΔΕΗ και της αρδευτικής περιόδου, οι εργασίες θα γίνονται σταδιακά. Καθαρισμοί γίνονται επίσης στο ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου, στην πρώην Βιομπετόν, στο Γλυκόριζο και στις Κεραμάτες» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς. Επισημαίνει τέλος ότι με το έργο αυτό θα μεγαλώσει αρκετά η κοίτη του ποταμού στο ύψος της πόλης της Άρτας, με αποτέλεσμα την ομαλότερη ροή και την αποφυγή πλημμυρών όπως αυτή του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back