ΕΛΛΑΔΑ

Άνιση μάχη στη Βαρυμπόμπη

Εικόνα του άρθρου Άνιση μάχη στη Βαρυμπόμπη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2021, 10:56
ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται η φωτιά στη Βαρυμπόμπη και στις Αδάμες, έχοντας ξεφύγει από νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, από τον έλεγχο.

Η κατάσταση στην Αθήνα είναι για άλλο ένα καλοκαίρι αφόρητη, με «βροχή» στάχτης, μυρωδιά καμένου και νέφος από τη φωτιά πάνω από την πόλη, ενώ 500+ πυροσβέστες καταβάλλουν κάθε δυνατή και αδύνατη προσπάθεια για να μην επεκταθεί και άλλο η φωτιά.

Ήδη, έχει κάψει εκτάσεις και οικίες, πολύς κόσμος έχει εκτοπιστεί και μένει σε καταλύματα που εξασφαλίστηκαν από την Τρίτη το βράδυ., καθώς εκκενώνονται περιοχές. Η πυρκαγιά πέρασε το ρέμα της Χελιδονούς και έχει κάψει μέχρι και τη Λυκόβρυση.

Οι υπουργοί Μ. Χρυσοχοΐδης και Ν. Χαρδαλιάς δήλωσαν ότι «τα σχέδια λειτούργησαν υποδειγματικά». Αυτό συνοψίζεται στο εξής μοναδικό θετικό, ότι δεν υπάρχει απώλεια ανθρώπινης ζωής. Κατά τα λοιπά, υπάρχουν σημαντικότατα προβλήματα, με ελλείψεις προσωπικού και εικόνες όπως για παράδειγμα, μπροστά σε κτίριο που καίγεται να μην υπάρχει πυροβεστική, αλλά δυνάμεις των ΜΑΤ...

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει ότι στις 5 το πρωί, σε πολλές περιοχές της Αθήνας παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση επιβλαβών σωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα).

«Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου, οι άνεμοι στα σημεία όπου ξέσπασαν οι φωτιές στο ευρύτερο Τατόι, κυμαίνονταν έντασης από 2 ως 4 μποφόρ. Παρά τις μικρές εντάσεις όμως, το Αστεροσκοπείο παρατηρεί ότι «η φωτιά δημιούργησε το δικό της καιρό» και αναπτύχθηκαν φαινόμενα όπως το εξής:

«Όταν το πύρινο μέτωπο πλησίασε στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του ΤατοΪου, καταγράφηκε απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου (από 6 σε 20 km/h) και της θερμοκρασίας (από 40 σε 45 oC) . Οι παρατηρήσεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν το γεγονός πως πράγματι η φωτιά της Βαρυμπόμπης δημιούργησε το δικό της καιρό, ενισχύοντας τους επιφανειακούς ανέμους που καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων. Επιπρόσθετα, η δημιουργία της επαγωγικής στήλης συνετέλεσε στην σημαντική αύξηση της πυκνότητας των κηλιδώσεων, δηλαδή στην μεταφορά καιόμενης ύλης (καύτρες) και την έναρξη νέων εστιών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back