Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανεβαίνοντας στο βουνό

Εικόνα του άρθρου Ανεβαίνοντας στο βουνό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2021, 19:52
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 7 Μαρτίου του 1970, πριν από 51 χρόνια δηλαδή, ο Λέσλι Γουέστ είχε βγάλει ήδη ένα άλμπουμ με το όνομα «Mountain» και θα έβγαζε το δεύτερο, με το όνομα «Climbing!».

Έτσι τον αποκαλούσαν άλλωστε, καθώς ο τύπος τότε ήταν κυριολεκτικά τεράστιος, μουσικά και σωματικά.

Το Climbing όμως θα ήταν το πρώτο δίσκο της μπάντας με το όνομα Mountain και θα ξεκινούσε με το Mississippi Queen, ένα από τα κορυφαία κομμάτια του ροκενρόλ.

Ο Γουέστ, ο οποίος πέθανε πριν από μερικούς μήνες στα 75 του χρόνια, ήταν ένας από τους ικανότερους και πιο εμπνευσμένους κιθαρίστες της γενιάς του, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνε –μην ξεχνάμε- τον Χέντριξ και τον Κλάπτον, τον Χάρισον και τον Άλβιν Λι, τον Μπλάκμορ και τον Πέιτζ, τον Γκίλμορ και τον Αϊόμι.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Οι Mountain ως μπάντα αποτελούνταν από περίεργους γενικά τύπους. Εκτός από τον Γουέστ που έτσι και αλλιώς ήταν ένα ιατρικό θαύμα, ο πιανίστας και μπασίστας τους άκουγε στο επικό όνομα Φέλιξ Παπαλάρντι. Ήταν φίλος του Τζακ Μπρους των Cream, στους οποίους έκανε παραγωγή και είχε μεγαλώσει με κλασική μουσική παιδεία, ήταν πολυοργανίστας και έμελλε να πεθάνει από το χέρι της γυναίκας του.

Ο Στιβ Νάιτ που έπαιζε πλήκτρα, εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στο Γούντστοκ, στο οποίο είχαν συμμετάσχει οι Mountain. Πέθανε το 2013.

Ο μοναδικός εν ζωή σήμερα, είναι ο Κόρκι Λέινγκ, από τους κορυφαίους εν ζωή ντράμερ της ροκ μουσικής, με θητεία σε πολλά συγκροτήματα.

Πίσω στο Climbing!, όλα έδειχναν ότι το συμπαγές άλμπουμ μιας ιδιαίτερα ικανής μπάντας, θα ήταν διαβατήριο για μεγαλύτερα πράγματα. Εκτός από το Mississippi Queen, ο δίσκος περιλαμβάνε και το Theme for an Imaginary Western, το οποίο συνέγραψε ο Τζακ Μπρους. Το στυλ του Γουέστ «καταλάμβανε» το δίσκο, καθώς μπορούσε να συνδυάσει σχεδόν τα πάντα στο παίξιμό του.

Η μαγεία των Mountain «φυλακίστηκε» και στο μεθεπόμενο LP τους, το Flowers of Evil, που, κάποιες από τις εκδόσεις του, είναι οι ακριβότερες και σπανιότερες στη μουσική αγορά.

Η συνέχεια ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη της αρχής…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back