ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ανάμεσα ή απέναντι στα βουνά

Εικόνα του άρθρου Ανάμεσα ή απέναντι στα βουνά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2023, 21:00
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Μεσοβούνι είναι το πρώτο χωριό του Ζαγορίου, στο βορειοδυτικό άκρο της περιοχής του, το πρώτο στην άνοδο προς την Αρίστη και το Πάπιγκο, μετά το Καλπάκι.

Αντίθετα με το Μεσοβούνι της Θεσπρωτίας, στο Σούλι (το οποίο μέχρι το 1955 ονομαζόταν Κουρτέσι), το Μεσοβούνι του Ζαγορίου δεν άλλαξε όνομα, κατά την πλημμυρίδα μετονομασιών των χωριών της Ελλάδας.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Γιατί όμως να ονομάζεται έτσι ένα χωριό που δεν είναι ακριβώς ανάμεσα στα βουνά, παρά περισσότερο αντίκρυ τους;

Ο λόγος είναι ο εξής: το χωριό μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση από άλλο σημείο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το εικόνισμα του Αγίου Χαράλαμπου.

Ο Οικονόμου (2002) θεωρεί ότι η εξήγηση που φίνει ο Γ. Αναγνωστόπουλος δεν ευσταθεί, για την ονομασία του χωριού, «άφού κατά τήν εποχή πού έγραφε είχε πραγματοποιηθεί ή μεταφορά τού χωριού» όπως αναφέρει.

Τον δικαιολογεί όμως προσθέτοντας « έκτος αν αυτός αντλούσε την πληροφορία του από τον Λαμπρίδη».

Ο Λαμπρίδης, στα «Ζαγοριακά» αναφέρει: «Το όντως μεταξύ δύο βουνών κείμενον τούτο χωρίον και μεταξύ των εις την περιοχήν του Παπίγκου υπαγομένων αναφερόμενων και στερούμενον δυστυχώς σχολείου απετελέσθη εκ νέου, καταστραφέν εκ ζευγιτών, τους οποίους προ 125 ετών ο ηγούμενος της Μονής της Αρτσίστης Δαμιανός προς καλλιεργίαν του τόπου του αλλαχόθεν μετήνεγκε».

Το χωριό βρέθηκε σχεδόν πάνω στην πρώτη γραμμή του πολέμου, στον Β’ Παγκόσμιο. Υπέστη καταστροφές, τόσο κατά τις μάχες στο ελληνοϊταλικό μέτωπο, όσο και αργότερα. Στις 23 Οκτωβρίου 1943, πέρασε από εκεί η «Έντελβαϊς» και πυρπόλησε το χωριό.

Το Μεσοβούνι ανήκει στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας.

Διαβάστε τη στήλη για τις ονομασίες των χωριών των Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back