Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναμένοντας την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

Εικόνα του άρθρου Αναμένοντας την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2022, 21:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μορφή της κεντρικής πλατείας Πύρρου απασχολεί την πόλη των Ιωαννίνων από τότε που έγινε το υπόγειο πάρκινγκ επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα.

Η ανάπλαση της πλατείας αυτής αποτέλεσε μια από πρώτες προτεραιότητες της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα, η οποία προχώρησε το 2017 σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων. Πάνω… στα πλακάκια της πλατείας Πύρρου δόθηκε μια μεγάλη προεκλογική μάχη, με τον νυν δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να εκφράζει την αρνητική του θέση.

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, πολιτικά πηγαινέλα και ανεπαρκείς πολιτικές δικαιολογίες, η δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει το έργο. Σε χρηματοδοτικό επίπεδο το «σωσίβιο» ήρθε από το πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2021, όταν και έγινε η ένταξη του έργου.

Διαβάστε: Κεντρική πλατεία: μια χαμένη και μια νέα ευκαιρία

Ο διαγωνισμός έγινε τελικά τον Ιανουάριο του 2022, με τον προϋπολογισμό του έργου να φτάνει τα 5,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Τον Μάρτιο, η Οικονομική Επιτροπή είχε στα χέρια της το πρακτικό ανάθεσης της σύμβασης στην εταιρία «Τρίπυλος», παίρνοντας την απόφαση να ζητήσει από την εταιρία να αιτιολογήσει την οικονομική της προσφορά με επίκληση της νομοθεσίας περί ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν έξι εταιρίες, με τη διαφορά της προσφοράς της εν λόγω εταιρίας από τον μέσο όρο να είναι μεγαλύτερη του ποσοστού 10%. Η εταιρία αιτιολόγησε την προσφορά της –έκπτωση 31,73% και συνολικό ποσό περίπου 3,6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η Οικονομική Επιτροπή, σε συνεδρίασή της στις 10 Μαΐου, έκανε αποδεκτή την αιτιολογία και αποδέχτηκε το πρακτικό ανάθεσης της σύμβασης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το επόμενο βήμα είναι ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο –μια διαδικασία που διαρκεί συνήθως ένα δίμηνο- και στη συνέχεια η υπογραφή της σύμβασης.

Το φυσικό αντικείμενο της ανάπλασης της πλατείας είναι το αποτέλεσμα των σχεδίων που είχαν προκριθεί στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (του Παύλου Βλαστού και της Γεωργίνας Παπαγεωργίου) και της οριστικής μελέτης που ακολούθησε. Στη μελέτη εφαρμογής προστέθηκε και μια αλλαγή: η επέκταση της υφιστάμενης μεταλλικής γέφυρας μέσα στο πάρκο Κ. Μπέγκα με ανακατασκευή της καθόδου προς το πάρκο που αφορά και τη δημιουργία ενός ανελκυστήρα, κατάλληλου για χρήση από άτομα με αναπηρία.


Τα βασικά σημεία της ανάπλασης, αφορούν την ανακατασκευή του δαπέδου της πλατείας, την κατασκευή μιας μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας και ενός κλιμακοστασίου στο κάτω μέρος της πλατείας, την ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ, τον εξοπλισμό της πλατείας -ένα μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, μικρότερα καθιστικά και ένα υδάτινο κοίλο στο κέντρο.

Στην ανάπλαση θα συμβάλλει αναμφίβολα και η δημιουργία ενός ισόπεδου κυκλικού κόμβου στην είσοδο της πλατείας, επί της συμβολής των οδών Δωδώνης, Πυρσινέλλα, Ναπ. Ζέρβα και Εισ. Σπύρου. Ο κόμβος αυτός, για τον οποίο έχουν κατατεθεί έντονοι προβληματισμοί, δημοπρατήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 μαζί με άλλους δύο (στη συμβολή των οδών Γράμμου, Κωνσταντινουπόλεως και Καλπακίου και στη συμβολή της λεωφόρου Γράμμου με τη Δραγούμη), με προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρο 2014-2020».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back