πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναμένοντας το «Πράσινο Σημείο»

Εικόνα του άρθρου Αναμένοντας το «Πράσινο Σημείο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2024, 10:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «Πράσινο Σημείο» αποτελεί έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Κυρίως γιατί «επιβάλλει» τη συμμετοχή των πολιτών και την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή.

Πρόκειται επί της ουσίας για έναν διαμορφωμένο χώρο με κατάλληλη κτιριακή υποδομή και εξοπλισμό, όπου οι πολίτες θα πηγαίνουν οι ίδιοι ανακυκλώσιμα υλικά: από χαρτί, πλαστικό και ηλεκτρικό-ηλεκτρονικό εξοπλισμό έως ρούχα, έπιπλα και στρώματα (ναι, αυτά τα στρώματα που εδώ και ένα δίμηνο πετιούνται σε κάθε γωνιά της πόλης των Ιωαννίνων). 

Από το «Πράσινο Σημείο» τα είδη θα οδηγούνται είτε σε ανακύκλωση είτε σε επαναχρησιμοποίηση. Στην υποδομή αυτή θα γίνονται και κάποιες εργασίες όπως διαχωρισμός, συμπαγοποίηση, τεμαχισμός.

Το «Πράσινο Σημείο» στον Δήμο Ιωαννιτών έχει αργήσει αρκετά –με την ένταξή του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» να έχει γίνει από τον Μάρτιο του 2021.

Η σύμβαση για το κυρίως έργο –της κατασκευής των υποδομών- με κόστος 473.000 ευρώ υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Η κτιριακή υποδομή έπρεπε να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο του 2023. Ωστόσο υπήρξε διακοπή των εργασιών λόγω προσφυγής στα δικαστήρια από γειτονική εκπαιδευτική δομή. Το δικαστήριο τελικά το κέρδισε ο Δήμος Ιωαννιτών, και οι εργασίες εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησαν ξανά.

Πρόσφατα, η Δημοτική Επιτροπή έδωσε στην ανάδοχο εταιρία νέα προθεσμία ολοκλήρωσης της υποδομής: Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Το «Πράσινο Σημείο» κατασκευάζεται παραπλεύρως της οδού Νιάρχου, κοντά στα γήπεδα της ΕΠΣΗΠ.

Εκτός από τις κτιριακές εγκαταστάσεις, υπάρχουν άλλα δύο υποέργα: ο εξοπλισμός, που βρίσκεται σε διαδικασία παράδοσης, με προϋπολογισμό 353.000 ευρώ, και ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με κόστος σύμβασης 35.000 ευρώ.

Το όλο έργο «πέρασε» πρόσφατα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3