Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναμένεται πλαίσιο για «αύξηση εσόδων» των πανεπιστημίων

Εικόνα του άρθρου Αναμένεται πλαίσιο για «αύξηση εσόδων» των πανεπιστημίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2017, 15:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρκετές ενδιαφέρουσες εξελίξεις, έστω και σε επίπεδο εξαγγελιών-διεργασιών-προτάσεων, έφερε η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του γενικού γραμματέα Γιάννη Παντή. Ο Γιώργος Καψάλης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, περιέγραψε σε αδρές γραμμές τις αλλαγές, που έχουν άμεση επίπτωση στο οικείο ίδρυμα.

Η σύνοδος έγινε πάνω σε εισήγηση που είχε στείλει στους πρυτάνεις ο υπουργός και σύμφωνα με τον κ. Καψάλη «έγινε σε κλίμα συναίνεσης και εμπιστοσύνης». Οριστικές αποφάσεις δεν λήφθηκαν και παραπέμφθηκαν στην τακτική σύνοδο που θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Οι δύο πιο σημαντικές εξελίξεις είναι δύο:

  • Αφενός, ότι από το 2018 αναμένεται να προκηρύσσονται αυτόματα οι θέσεις πανεπιστημιακών που συνταξιοδοτούνται. Ο κ. Γαρβόγλου ενημέρωσε τους πρυτάνεις ότι οι δανειστές εμφανίζονται θετικοί. Στο μεταξύ, είναι ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο η σχετική υπουργική απόφαση για την εκλογή ΔΕΠ και αναμένεται να δημοσιευτεί αύριο Τρίτη. κ. Παντής ανέφερε ότι δεν θα απαιτηθεί έκδοση νέας κανονιστικής απόφασης από κάθε πανεπιστήμιο. Το λογισμικό του συστήματος ΑΠΕΛΛΑ προσαρμόζεται στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου.
  • Αφετέρου, καταργείται ο θεσμός των Συμβουλίων Διοίκησης που έτσι και αλλιώς, δεν λειτούργησε ποτέ, με ευθύνη και του νόμου που τα θέσπισε (ο νόμος Διαμαντοπούλου ήταν ένας αρκετά ασαφής σε πολλά σημεία του νόμος). Θα αντικατασταθούν από Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕ), ένα για κάθε Περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, θα έχει λόγο στα της ανώτατης εκπαίδευσης. Πόσο και τι είδους, θα διευκρινιστεί στις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Επίσης, θα επανέλθει το πρυτανικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν, εκτός από τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις, δύο ή τρία μέλη της Συγκλήτου που θα ορίζονται από αυτήν.

Τα υπόλοιπα σημαντικά είναι :

  • Στη Σύγκλητο θα συμμετέχει το σύνολο των Προέδρων των Τμημάτων.
  • Αναμένονται οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας για το νέο οργανισμό. Αυτός θα περιλαμβάνει το Οργανόγραμμα των Διοικητικών Υπηρεσιών και την περιγραφή των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων. Παράλληλα, θα εκδοθεί ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον τρόπο επιλογής νέων γενικών διευθυντών στα πανεπιστήμια, στα τμήματα, καθώς και νέων προϊσταμένων τμημάτων. Τα υπόλοιπα θέματα του οργανισμού θα ενταχθούν στον εσωτερικό κανονισμό του Ιδρύματος.
  • Η διαδικασία ένταξης σε θέσεις ΕΕΔΙΠ καθηγητών και δασκάλων της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνει με βάση νέα νομοθετική ρύθμιση και σύμφωνα με αποφάσεις των τμημάτων που θα κατατάσσουν ιεραρχικά τους υποψηφίους ανά τμήμα.
  • Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι θα διασφαλισθεί κάποια υψηλότερη χρηματοδότηση για την πρακτική άσκηση και τη στήριξη φοιτητών που ανήκουν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες.
  • Έχουν αρχίσει συναντήσεις για την αλλαγή λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας «ώστε να απεγκλωβιστούν τα πανεπιστήμια και η έρευνα από έναν ασφυκτικό διοικητικό γραφειοκρατικό εναγκαλισμό» όπως τόνισε ο κ. Καψάλης.

Εδώ, το θέμα είναι αρκετά λεπτό, καθώς έχει να κάνει με την αύξηση εσόδων των ιδρυμάτων. Ο πρύτανης πρόσθεσε ότι αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να δοθεί στα ιδρύματα, είτε με διεθνή μεταπτυχιακά, είτε με αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, εάν υπάρχει είτε με μεταφορά πόρων. Συγκεκριμένο πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά και τα ενδεχόμενα δίδακτρα, δεν υπάρχει ακόμα από το υπουργείο, εκτός από ένα προσχέδιο.


Τέλος, μια ακόμα εξέλιξη είναι η εξής: στο επόμενο διάστημα θα επισκεφθούν επιτροπές του υπουργείου τα πανεπιστήμια, ώστε να αξιολογήσουν το λειτουργικό τους κόστος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κάθε ίδρυμα θα πρέπει να παρουσιάσει τις ανελαστικές του δαπάνες, ώστε να κατανεμηθούν διαφορετικά αυτές, ανάλογα με τις ανάγκες. Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι με αυτό τον τρόπο, θα καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες των ιδρυμάτων σε βάθος τριετίας.

Ο κ. Καψάλης συζήτησε και θέματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε προσωπική κουβέντα με τον υπουργό και πήρε τη διαβεβαίωση για «θετικές εξελίξεις σύντομα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back